Een ongekende kijkervaring tijdens het WK Zeilen: TU Delft introduceert belevingsapp voor zeilliefhebbers

Waant u zich aan boord bij uw favoriete zeilteam met de Sailing+ Experience app van de TU Delft; een ongekende kijkervaring gegarandeerd.

app

Stelt u zich eens voor: in plaats van alleen toe te kijken kunt u zich volledig onderdompelen in de wereld van het WK Zeilen. Door middel van real-time tracking van data, visualisaties en Augmented Reality (AR) waant u zich met deze app aan boord van het schip van uw favoriete zeilteam. Zo kunt u niet alleen van heel dichtbij genieten van de wedstrijd, maar ook inzicht krijgen in de beslissingen die de zeilers maken. Een echt kijkje achter de schermen, dus!

Doel van de app

Elmar Eisemann en Berend Baas, onderzoekers van de groep Computer Graphics and Visualization aan de TU Delft, werkten de afgelopen jaren hard aan het prototype van de app. De reden? De Watersportverbond wilde zeilen graag aantrekkelijker maken voor het brede publiek: "Hoe kunnen we de spanning van de zeilers overbrengen op de toeschouwers?" Dat was de vraag die Baas en Eisemann zichzelf stelden. In een persstatement vertelt Eisemann, hoogleraar Computer Graphics & Visualization TU Delft: “Met de Sailing+ Experience app willen we een oplossing bieden voor de frustratie van zowel zeilers als toeschouwers. Het is voor deelnemers jammer dat hun inspanningen soms ongezien blijven en toeschouwers missen vaak cruciale momenten tijdens spectaculaire zeilwedstrijden. Met onze app willen we deze kloof overbruggen. Door gebruik te maken van GPS-data, computer graphics en geavanceerde 3D-technieken kunnen toeschouwers het WK zeilen op een geheel nieuwe manier beleven.”

WK Zeilen live

De lancering van de Sailing+ Experience app vindt maandag 14 augustus plaats tijdens het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Toeschouwers krijgen tijdens het evenement de kans om live te genieten van de wedstrijd. Annemiek Bekkering, voormalig olympisch zeilster en ook toernooidirecteur, zal het publiek voorzien van live commentaar bij de beelden van de app. Bekkering is zelf een voorstander van de app: "Nederland staat bekend als een van de beste zeillanden ter wereld, en daar mogen we trots op zijn. Met de Sailing Experience +app kunnen we nog beter de vaardigheden van de zeilers laten zien en de race op zee naar het publiek aan de kant brengen. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf deelneemt aan de race en je ziet de tegenstanders voorbij scheuren. Dit geeft niet alleen een geweldige ervaring aan het publiek, maar het geeft de zeilers ook de erkenning en waardering die ze verdienen."

Na de lancering zal de TU Delft hard werken aan het wereldwijd beschikbaar maken van de app.

Nieuws
  • TU Delft
  • TU Delft