Eigenaars van luxe jachten mijden Ibiza door dreigend vandalisme

De recentelijke acties van klimaatactivisten zorgen ervoor dat het toerisme op Ibiza een behoorlijke klap kan krijgen; eigenaren van luxe jachten mijden het eiland vanwege eerdere vandalistische acties.

Ibiza

Klimaatactivisten zijn flink aan het huishouden op de Balearen. Twee weken bestormden demonstranten van Futuro Vegetal en Extinction Rebellion een luxe beach club op Ibiza en een aantal dagen later bespoten ze de 110 meter lange Kaos met een waarde van $300 miljoen met verf. Volgens de activisten gaat het om de privileges die de rijken genieten. Zij zien dit als de oorzaak voor ongelijkheid in de wereld, iets wat volgens de activisten tot "ecosociale ineenstorting leidt". Het is dan ook niet vreemd dat veel eigenaars van luxe jachten het eiland zijn gaan mijden.

Dreigend vandalisme

Door de verschillende protesten op Ibiza is het begrijpelijk dat eigenaren bang zijn dat hun vaartuig het volgende doelwit zal zijn. Hoewel de Vereniging van Nautische Bedrijven van de Balearen (Aenib) heeft bepaald dat de leden van de activistische groepen streng veroordeeld moeten worden, is dit geen garantie voor het uitblijven van verdere acties. Eigenaren annuleren gemaakte reserveringen voor aanmeerplekken of stellen deze reserveringen uit. En dit is een behoorlijke klap voor het toerisme op het eiland.

Toerisme

De Balearen staan bekend als heerlijke vakantiebestemming voor jachteigenaren. De nautische sector in Spanje bestaat uit ongeveer 3.700 bedrijven met een totaal van 19.700 mensen in dienst. Inkomsten vanuit deze sector liggen op ongeveer 3.000 miljoen per jaar. Volgens het Aenib hebben dit soort gebeurtenissen desastreuze gevolgen voor de sector: "De werkgevers in de nautische sector van de Balearen waarschuwen dat dit soort vandalisme het imago van de Balearen als een van de nautische referentiebestemmingen in de Middellandse Zee aantast, met de daaruit voortvloeiende potentiële schade aan de werkgelegenheid en de economie van de eilanden.

Nieuws
  • Inspanje.nl, europa press
  • Adobe Stock