Opmerkelijk: water in kanalen Venetië kleurt onverklaarbaar groen

Complete verwarring in Venetië: in het weekend kleurde het water in de wereldberoemde kanalen plotseling groen. Het meest opmerkelijke? Niemand weet wie deze merkwaardige gebeurtenis veroorzaakt heeft.

Venetië

Afgelopen weekend stonden de bewoners en autoriteiten in Venetië voor een waar mysterie: het water rond de beroemde Rialtobrug kleurde in de nacht van zaterdag op zondag onverklaarbaar groen. Zondag doken de eerste foto's op van het bijna magische water en terwijl menig toerist de toestand opgetogen filmde en fotografeerde, maakte de politie zich voornamelijk zorgen over de oorzaak van de verkleuring in het water. Zo zou er mogelijk sprake kunnen zijn van schadelijke stoffen in het kanaal.

Magisch tafereel

Het zorgt voor een magisch beeld: de prachtige Rialto brug, een gondelier op het stille water en de levendige groene kleur van het kanaal in contrast met de witte gebouwen die het tafereel omsluiten. Een sprookje is er niets bij. Maar het verhaal wordt iets minder romantisch wanneer men zich bedenkt dat een dergelijk fenomeen zomaar veroorzaakt kan worden door schadelijke en giftige stoffen. En dat is waarom de brandweer en milieudiensten van Venetië direct uitrukten om monsters te nemen voor onderzoek.

Mysterie

Na grondige analyse bleek het in dit geval te gaan om de niet-giftige stof fluoresceïne, een stof die voornamelijk gebruikt wordt voor het testen van netwerken van afvalwater. Fluoresceïne is gelukkig niet schadelijk voor het milieu en is dus ook niet giftig. Hoe deze stof in het water terecht gekomen is? Dat is voor nu nog steeds een mysterie. De politie verdacht klimaatactivisten; eerder hadden zij de Trevi fontein in Rome zwart doen kleuren. Maar deze groep ontkende dat zij bij deze stunt in Venetië betrokken zouden zijn.

Wij genieten voor nu van de prachtige foto's van dit magische watertafereel; een waar lust voor het oog.

Nieuws
  • EuroNews, Telegraaf
  • NL Beeld / Cover Images