Gevandaliseerd megajacht Kaos van $300 miljoen blijft varen om meer vandalisme te voorkomen

Het jacht was vorige maand door activisten gevandaliseerd en heeft sindsdien vooral rondgevaren zonder aan te leggen.

Kaos

Kaos, het megajacht van Oceanco dat vorige maand op Ibiza gevandaliseerd is, heeft wekenlang geprobeerd om mensen en havens te vermijden. Het jacht is eigendom van Nancy Walton, erfgename van de bekende Amerikaanse supermarktketen Walmart, en het schijnt dat de eigenaresse het jacht kort na het incident voor langere tijd uit heeft laten varen om zo een nieuw incident te voorkomen. Op 27 juli is het jacht gespot in de dure haven in Monaco waarna het, na de korte periode van vier dagen, weer vertrok.

Vandalisme

Op 16 juli lag het 110 meter lange jacht in de haven van Ibiza en sloeg de Spaanse activistische groep Futuro Vegetal toe; ze bespoten het jacht met verf en hielden een bord omhoog met de tekst "You Consume Others Suffer". Volgens de activisten zou Walton een vermogen hebben van 8,7 miljard dollar en ging de actie om zowel de klimaatcrisis als de oneerlijke verdeling van rijkdom. Na het incident is het jacht vertrokken uit Ibiza en schijnt dat ze 10 dagen lang rond heeft gevaren zonder aan te meren. Allemaal om een nieuw incident te voorkomen.

Dure nacht

Na tien dagen varen is het jacht op 27 juli aangekomen in Monaco voor een korte stop van vier dagen. Deze vier dagen zouden Walton $4000 per dag kosten maar in deze haven lag Kaos in ieder geval veilig. Iets wat het prijskaartje van $16.000 waarschijnlijk ook wel waard is geweest. Op dit moment zou Kaos aangemeerd liggen in La Ciotat in Frankrijk in de buurt van Marseille. De vraag is hoelang het jacht hier blijft liggen voor ze weer uit vaart om de activistische groepen te snel af te zijn.

Nieuws
  • Luxury Launches
  • Tom van Oossanen