Na 32 dagen en 1800 kilometer windsurfen komt de Plastic Soup Surfer via de Theems Londen binnen

Het is hem gelukt; Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer die 32 dagen geleden begon aan zijn avontuur is aangekomen in Londen voor zijn afspraak met de Minister van Milieu.

surfen

Het was een zware windsurftocht maar het is hem uiteindelijk gelukt: na 32 dagen en meer dan 1800 kilometer is Merijn Tinga aangekomen in Londen. Hij begon zijn tocht op 17 juni in Oslo en is uiteindelijk op 19 juli aangekomen; op tijd voor zijn afspraak in Westminster met de Minister van Milieu Lord Benyon.

Een bijzonder avontuur

Volgens Tinga was het hele avontuur "waanzinnig". Hij vertelt in een persstatement: "Ik sliep op het strand onder mijn zeil en surfte tussen enorme golven ver op zee. Ik was één met de natuur, de zee en de wind. De flesjes in het dek van mijn surfboard herinnerden me elke dag aan mijn missie. Elke dag kwam ik weer een stukje dichter bij London en de plek waar die flesjes vandaan kwamen." Het surfboard van de windsurfer is niet een standaard board. Het is helemaal gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder de plastic flesjes afkomstig uit Engeland. Flesjes die Tinga in Noorwegen vond nadat ze daar na een lange tocht in zee waren aangespoeld aan de Noorse kust.

De wet in de UK

In Groot-Brittannië zijn al langer gesprekken gaande over statiegeld, maar de wetten worden nooit aangenomen. Dit komt door de tegenlobby van het bedrijfsleven. Zo zijn voorstellen in Schotland voor het invoeren van statiegeld al meerdere keren uitgesteld. De Britse bevolking is echter wel voor het invoeren van het beleid. Tinga vertelt: "Alle Britten die ik heb gesproken, vinden het schandalig dat er nog steeds geen statiegeldsysteem is." En dus kwam Tinga in actie. Na een tocht van 1800 kilometer arriveert Tinga in Londen: "Ik heb in mijn surfpak ten overstaan van de minister en meerdere parlementsleden in Westminster mijn oproep gedaan om statiegeld in te voeren en daarnaast ook de door ons verzamelde boodschappen van voormalige ministers die eerder statiegeld invoerden overgebracht."

In september mag Tinga nogmaals terugkomen om de petitie met betrekking tot de invoering van statiegeld te overhandigen aan Rebecca Pow, de directe verantwoordelijke voor het beleid.

Nieuws
  • Plastic Soup Surfer
  • Plastic Soup Surfer