De 'Plastic Soup Surfer' surft op een bord van plastic flessen 1800 km van Oslo naar Engeland

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, is begonnen aan zijn tocht van Oslo naar Engeland op zijn bord gemaakt van plastic flessen uit de Thames. Zijn doel? Het aansporen van Groot-Brittanië om statiegeld in te voeren.

plastic

Op zaterdag 17 juni is hij vertrokken: Merijn Tinga (50) uit Groningen noemt zichzelf de Plastic Soup Surfer en wil op een bord gemaakt van onder andere plastic flessen de oversteek maken van Oslo naar Londen. Een reis van maar liefst achttienhonderd kilometer. Bij aankomst in Engeland, na 30 dagen surfen, zal hij de Britse minister van Milieu, Rebecca Pow, ontmoeten: "Ik hoop dat mijn reis en argumenten haar zullen overtuigen om haast te maken met het invoeren van statiegeld," vertelt Tinga in een persstatement.

Een mooi begin

Het begon zo'n tien jaar geleden toen Tinga op het strand een grote hoeveelheid plastic tegenkwam. Als bioloog zijnde wist Tinga precies hoe schadelijk dit plastic kan zijn voor de oceaan. Hij vertelt Groningse actualiteiten-website Sikkom: "We kennen allemaal de beelden van dode albatrossen en meeuwen met magen vol rommel wel. Het zien van al die flesjes en andere rotzooi maakte iets in mij wakker en ik wilde er iets tegen doen." En zo ontstond het idee. Het begon in 2014 met een tocht langs de Nederlandse kust. Aan Panorama vertelt de Groningse surfer: "Met een gasbrander en een strijkijzer had ik dat afval samengeperst tot een board, waarmee ik alleen langs de kust kon surfen." In 2015 begon hij aan zijn eerste recordpoging: kitesurfend van Scheveningen naar Engeland. Met die recordpoging legt Tinga de basis voor het huidige statiegeld-beleid in Nederland. En dat wil hij nu nog eens fijntjes overdoen voor onze Engelse buren.

Statiegeld in Engeland

Toen Tinga voor surfreizen in Scandinavië verbleef kwam hij veel zwerfafval tegen uit Engeland. Scandinavische landen hebben zelf een goed statiegeld beleid maar ervaren dus last van afval uit andere landen. En dat stimuleerde de bioloog om nogmaals in actie te komen. Tinga vertelt in een persstatement: "Ik wil met mijn reis de invoering van statiegeld daar versnellen. Plastic afval uit het Verenigd Koninkrijk belandt via zeestroming helemaal in Scandinavië. Met deze expeditie wil ik die Britse plastic flesjes terug te brengen naar de bron: return to sender." Inmiddels is de surfer in de buurt van Denemarken te vinden.

Het bord van Tinga is gemaakt van flesjes uit de Londense Thames, gerecycled piepschuim en van schimmeldraden. Met een bord gemaakt van deze materialen wil Tinga bewijzen dat het gebruik van plastic in veel gevallen overbodig is.

Nieuws
  • Plastic Soup Surfer, Panorama, Sikkom
  • Marjolein Vinkenoog