Saffier SL 46: een nieuwe daysailer aangekondigd in Düsseldorf

Het is haast traditie voor de Nederlandse werf van Saffier Yachts uit IJmuiden om ons tijdens boot Dusseldorf te verrassen met opvallende primeurs. Ook dit jaar kondigde Saffier een bijzondere veertigplusser aan: de Saffier SL 46.

Saffier

Dit scheepsprofiel staat naast drie andere profielen én de grote reportages over de Neel 52 en de Frauscher x Porsche 850 eFantom Air, in Nautique 1 van dit jaar. Het artikel in het magazine lezen? Dat kan via DEZE link.

Saffier Yachts is al meer dan 25 jaar een van de meest succesvolle Nederlandse jachtbouwers. De werf maakte in het verleden vooral naam met de Saffier 6.50 waarvan in 2005 het honderdste exemplaar werd afgeleverd. Een tweede grote internationale doorbraak kwam daarna met de Saffier SE 26 en de SE 23. Laatstgenoemde werd in 2011 tijdens boot Düsseldorf unaniem door alle juryleden gekozen als European Yacht of The Year. Na dit succes volgde een lange rij nieuwe, snelle en comfortabele open dagzeilers die eveneens in Düsseldorf regelmatig werden gelauwerd. De reputatie van de werf is inmiddels zodanig gegroeid dat nieuwe ‘Saffiers’ vaak al vanaf de eerste tekening worden besteld. En ook in 2024 is er weer een heuse primeur: tijdens boot werden we dit jaar weer verrast met een verfrissend model. Deze keer een "grote" Saffier: de SL 46.

Echte 'Performance Cruiser'

In de jachtbouw wordt al jaren onderscheid gemaakt tussen comfortabele cruisers en snelle performance jachten maar voor de insiders is het duidelijk dat de verschillen tussen die twee types anno 2024 langzaam vervagen. Dankzij geavanceerde computergestuurde ontwerpmethodes hebben alle moderne zeiljachten tegenwoordig prima (snelle) zeileigenschappen en gerenommeerde binnenhuisarchitecten tekenen comfortabele interieurs voor een langer verblijf aan boord. De trends waarmee werven zich kunnen onderscheiden zijn dus veel meer te vinden in het silhouet, de inrichting van de cockpit en het interior design. Volgens mij waren de ontwerpers van Saffier zich hiervan terdege bewust bij het design van de nieuwe, een flinke stap grotere, Saffier SL 46. Hoewel er in Düsseldorf slechts een schaalmodel en computeranimaties beschikbaar waren kan ik nu al voorspellen dat ook de nieuwe 46-voeter van Saffier straks overal de aandacht zal trekken. Het is dit keer overigens geen dagzeiler, maar een serieus, oceaanwaardig zeiljacht.

Twee types

De fraaie lijnen van de nieuwe SL 46 tonen een modern zeiljacht met een, nu al, onbetwiste wow-factor. Opvallend is de slanke deklijn die wordt geaccentueerd door de pijlvormige ramen in de romp en in de opbouw. Een negatieve boeg met carbon boegspriet geven het jacht direct een sportief imago. Het idee achter de indeling van de kuip is beslist vernieuwend. Zo heeft de toekomstige Saffier-eigenaar de keuze uit twee verschillende versies: de SL 46 Med en de SL 46 North. Zoals de naam al verraadt is de ‘Med’ uitvoering volledig toegesneden op het Mediterrane buitenleven. De cockpit biedt volop zit- en loungeruimte met twee banken in de zithoek en twee extra hoekbanken op het achterdek. Dat open dek geeft, eenmaal voor anker, direct toegang tot het brede zwemplatform. Met de SL 46 North daarentegen kiest de koper voor een beschutte cockpit met een garage voor de dinghy.

Met oprecht enthousiasme kijk ik uit naar de presentatie van het eerste echte exemplaar van de Saffier SL 46 én een testvaart met deze bijzondere performance cruiser.

Holland's Glorie
  • Saffier Yachts