De Watericonen Vaarroute: een zeven dagen lange ontdekkingstocht in Friesland

Zoekt u nog naar inspirerende vaarroutes in Friesland? Dan is de Watericonen Vaarroute wellicht iets voor u.

Friesland

De provincie Friesland is weer een vaarroute rijker: de Watericonen Vaarroute is officieel gelanceerd en dat betekent een nieuwe toevoeging aan het lijstje Nederlandse vaarbestemmingen. De route brengt u langs dertien watericonen in de provincie waar u maar liefst zeven dagen zoet mee kunt zijn. Volgens Waterland van Friesland is de route ideaal voor "avonturiers, natuurliefhebbers en cultuurgenieters." Kortom, voor ieder wat wils.

Zeven dagen onderweg

De route is in totaal 127 kilometer lang en brengt u langs dertien interessante locaties in het zuidwesten van de provincie. Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland, vertelt: "We hebben deze route gebaseerd op de watericonen in Waterland van Friesland, denk aan het Woudagemaal in Lemmer, het Tjeukemeer, de kliffen van Gaasterland, de Pingjumer Gulden Halsband en de Afsluitdijk. Stuk voor stuk iconen die onze regio zo bijzonder maken. Dat was voor ons reden om deze inspirerende vaarroute samen te stellen." Met een snelheid van zes kilometer per uur kunt u de route in zeven dagen varen. Dat maakt het dus een uitstekende bestemming voor een korte vaarvakantie. Men komt niet alleen langs de dertien zogenoemde 'iconen' maar ook langs leuke dorpen en natuurlijk een aantal van de bekende Elfsteden, zoals Sneek.

Het hele jaar door

Mocht u deze zomer al helemaal volgeboekt zijn, dan kunt u deze vaarroute ook prima ondernemen in het najaar. VVV Waterland van Friesland heeft de route zo ingericht dat deze het hele jaar toegankelijk zou zijn: "Het mooie is dat je deze route niet alleen in de zomer kunt varen, maar ook in elk ander seizoen. Zo willen we bijdragen aan een jaarrond toerisme. Zuidwest Friesland is in elk seizoen op een andere manier interessant", vertelt Zwart. Wel adviseert de organisatie om een fiets mee aan boord te nemen. Zo kan men ook fietsend of wandelend de omgeving verkennen.

Op het water
  • Waterland van Friesland
  • Adobe Stock