Tekort aan officieren bereikt recordhoogte en maakt scheepvaart duurder

Het tekort aan officieren binnen de scheepvaart heeft een recordhoogte bereikt en zal waarschijnlijk leiden tot hogere kosten in de scheepvaart door inflatie van de bemanningskosten

tekort

De scheepvaart wordt duurder. Dit blijkt uit een recente publicatie van het Engelse onderzoeksbureau Drewry. Er is sprake van een historisch groot tekort aan officiers aan boord en helaas is de voorspelling dat dit alleen maar erger gaat worden. Het bureau waarschuwt voor een inflatie van de bemanningskosten en daarmee een toename van de kosten van de scheepvaart.

Ernstig tekort

Het zou gaan om een recordhoogte: in 2023 is het tekort aan officieren toegenomen met 9% wereldwijd, een stijging in vergelijking met het tekort van 5% van vorig jaar. Het is het hoogste tekort ooit gemeten door het onderzoeksbureau. Helaas zijn vergelijkbare tekorten voorspeld voor de toekomst. Drewry meldt in het onderzoeksrapport: "Hoewel deze tekorten gebaseerd zijn op het aantal schepen in combinatie met aannames over bemanningsniveaus en dus grotendeels theoretisch zijn, geven ze duidelijk aan dat de arbeidsmarkt voor zeevarenden bijzonder krap is geworden, met belangrijke gevolgen voor de werving en het behoud van personeel en de bemanningskosten."

Wereldproblemen

Zowel de pandemie als de oorlog in Oekraïne hebben een negatieve impact gehad op de scheepvaart: de opleiding van de bemanning en de animo voor het werken op zee is flink gedaald door de coronapandemie. Ook de oorlog heeft voor problemen gezorgd bij het bemannen van schepen. Daarnaast speelt volgens Drewry voornamelijk de toename in lonen bij de diepzeevaart een rol: "Werkgevers zijn op zoek naar alternatieve manieren om het tekort op te vullen en de lonen beginnen ook meer volatiliteit te vertonen" Het onderzoeksbureau verwacht dat de loonkosten in andere sectoren van de scheepvaart ook toe zullen nemen.

Aantrekkingskracht scheepvaart

Volgens Mark O'Neil, voorzitter van Columbia Shipmanagement, is een goed personeelsmanagement belangrijker dan alleen kijken naar de lonen. Hij vertelt Splash 247: "We praten over bemanning en personeelsafdelingen, maar dit is ouderwets" volgens de voorzitter is goede communicatie en carrièreplanning belangrijker. Het onderzoeksrapport van Drewry bevestigd dit: "Zaken als goede communicatiekanalen met de familie thuis, comfortabele faciliteiten aan boord en een ondersteunende werkomgeving worden steeds belangrijker."

Nieuws
  • Splash247, Nieuwsblad Transport
  • Adobe Stock