Een surrealistische redding: Götheburg of Sweden beantwoordt noodoproep van twee zeilers

“We hadden niet verwacht een koopvaardijschip van de Oost-Indische Compagnie uit de 18e eeuw te zien."

Gotheburg of Sweden

Het klinkt bijna als een verhaal uit een film. Toch zijn twee zeilers in april daadwerkelijk gered door het grootste houten zeilschip ter wereld. Götheburg of Sweden was onderweg naar Jersey toen er een noodoproep binnen kwam van twee zeilers die hun roer hadden verloren en afdreven.

Noodoproep

Toen twee zeilers een noodoproep uitstuurden op een middag in april 2023, hadden zij waarschijnlijk nooit verwacht dat de Götheburg of Sweden, een replica van het 18-eeuws koopvaardijschip met dezelfde naam, het schip zou zijn dat ze uit hun benarde situatie zou redden. Nadat de zeilers hun roer hadden verloren en hun kleine zeilboot begon af te drijven, werden schepen in de buurt door de MRCC (Maritime Rescue Co-ordination Centres) opgeroepen om het kleine vaartuig te helpen. Het dichtst in de buurt van de zeilboot Corto was de Götheburg van Sweden.

Ongelooflijk

Ze is een imposante verschijning op het water en David Moeneclaey, schipper van zeilboot, vertelt Marine Industry News over de ervaring: “De komst van de Göteborg ter plaatse was snel en verrassend, aangezien we niet hadden verwacht een koopvaardijschip van de Oost-Indische Compagnie uit de 18e eeuw te zien. Dit moment was heel vreemd en we vroegen ons af of we aan het dromen waren. Waar waren we? Welke periode was het?"

De redding

Maar de Göteburg of Sweden bewees niet alleen een prachtig vaartuig te zijn, haar bemanning is ook een toonbeeld van goed zeemanschap. Het 58-meter lange schip gooide een lijn uit en sleepte het zeilschip naar de Franse kust. Daarna kon een Franse reddingsboot het overnemen en de zeilers in veiligheid brengen. Moeneclaey vertelt: "We waren verbijsterd door het verschil in grootte tussen onze twee boten, omdat we bang waren om voortgetrokken te worden door een boot die te groot was en met een te hoge snelheid die onze boot zou kunnen beschadigen."

De zeilers zijn in veiligheid gebracht en zijn een bijzondere en onvergetelijke ervaring rijker.

Nieuws
  • Marine Industry News, Götheburg of Sweden
  • Götheburg of Sweden, Stefan Bladh, Les Abeilles International