Zonder stress op vakantie gaan? Zó lukt het!

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen, tot jezelf te komen en te genieten. Helaas gaan we in werkelijkheid vaak met een stressgevoel op pad. Tijdens de reis komen we wel weer tot rust, maar het eerste gedeelte is al gauw chaotisch. Hoe voorkom je dit – en zorg je dat je je tijdens de hele vakantie zen voelt? Ontdek handige tips.

Vakantie

Stevige koffer of tas

Ben je net lekker op pad, begeeft je koffer of reistas het. Je zult niet de eerste zijn die het meemaakt. En dat is hartstikke vervelend, omdat het betekent dat je ter plekke een nieuwe koffer of tas moet regelen. Dat kan anders! Neem een kwalitatieve koffer mee op reis, bijvoorbeeld van Samsonite. Deze stevige koffers gaan een flinke tijd mee. Ook een Tumi koffer of tas is een goede optie, als je een wat sportiever design wilt. Let verder op het juiste formaat. Met name als je met enkel handbagage reist, is het slim om de afmetingen te checken – om er zeker van te zijn dat de koffer niet te groot is. Gaat de koffer mee als ruimbagage? Dan is het juist weer belangrijk om het gewicht te controleren.

Alle benodigdheden mee

Ben je bang dat je de helft van de spullen vergeet? Ook die gedachte kan stress veroorzaken. Een tip: maak vooraf een lijstje van alle spullen die je mee wilt brengen tijdens de reis. Hier kun je al tijdig mee beginnen, ver voordat je de koffer daadwerkelijk gaat inpakken. Voor nog meer overzicht kun je dit lijstje categoriseren per soort. Denk aan een kopje documenten, kleding en toiletspullen. Reis je met je gezin en pak je ook voor je kinderen de tas in? Noteer dan tevens deze benodigdheden. Bewaar die opsomming trouwens ook voor reisjes in de toekomst, zodat je ‘m er steeds bij kunt pakken.

Op tijd vertrekken

Of je nu met het vliegtuig, met de trein of met de boot reist: het is vaak het geval dat je een bepaalde vertrektijd moet halen. Vertrek daarom tijdig van huis! Je kunt maar beter te vroeg op bijvoorbeeld het vliegveld zijn dan te laat. Stap dus niet op het nippertje de deur uit, maar reken gewoon extra reistijd in je hoofd. Pak de avond van tevoren al je tas in, zodat je hier ’s ochtends nauwelijks nog tijd aan kwijt bent. Op die manier hoef je nooit enorm te haasten – wel zo prettig.

Niet op je telefoon kijken

Nog even je werkmail checken of een appje sturen naar een kennis? Hier hoef je je eigenlijk helemaal niet mee bezig te houden als je met vakantie bent – zeker niet als je er geen zin in hebt. Leg je telefoon liever zoveel mogelijk aan de kant. Je kunt ook de meldingen tijdelijk uitschakelen, zodat je de prikkels niet binnenkrijgt. Vakantie is vakantie, en de rest komt later wel weer. Het is tijd om lekker te gaan genieten!

Travel
  • iStock, izusek