Wereldtop bijeen voor The Ocean Race Europe (veel Nederlanders)

Aanstaande zaterdag vertrekken de zeilschepen van The Ocean Race Europe vanuit het Franse Lorient. Daar zijn de eerste boten inmiddels aangekomen om zich voor te bereiden op de race naar Genua.

Childhood I

Ondanks dat de echt Ocean Race is verplaatst naar 2022, wordt er dit jaar toch ge-Ocean Race't. Zijhet dat alleen de Atalantische Oceaan even wordt aangetipt door de schepen, voordat ze naar de Middellandse Zee varen. Het is toch een beetje het gevoel van een grote zeilrace in 2021.

Nadat de Nederlandse boot Childhood I de proloog voor de zeilrace won, waaraan de Noord-Europese deelnemers meeraceten, voegen zich in Frankrijk de IMOCA's zich bij de vloot. Dat brengt een set van 12 schepen uit de VO65 (65 voet) en de IMOCA (60 voet) klasses bij elkaar.

Welke Nederlanders doen er mee?

De Nederlandse inbreng bevindt zich aan boord van vier verschillende VO65's:

Sailing Poland (schipper Bouwe Bekking)
Team Childhood 1 (schipper Simeon Tienpont)
AkzoNobel Ocean Racing
The Austrian Ocean Racing Project (schipper Gerwin Jansen)

Drie Nederlandse schippers

De 3 Nederlandse schippers in deze eerste editie van The Ocean Race Europe vormen een bonte mix aan ervaringen. De grootste routinier is Bouwe Bekking (Deventer, 57) van Sailing Poland. Hij deed al 8 keer eerder mee aan de The Ocean Race, waarvan 3 keer als schipper. Zijn hoogste resultaat is de tweede plek met Team Brunel in de editie van 2014-15. Drie jaar later eindigde hij eveneens met Team Brunel als derde overall. Zijn 8 deelnames zijn een internationaal record.

Simeon Tienpont (Dirksland, 39) van Team Childhood 1 maakte in 2005-06 als jong talent met Team ABN AMRO Two zijn debuut in The Ocean Race. Vervolgens won hij tweemaal met Team BMW Oracle de prestigieuze America’s Cup (2010 en 2013). In 2017-18 kwam zijn lang gekoesterde droom uit en zeilde hij als schipper van Team AkzoNobel de Volvo Ocean Race, nu The Ocean Race.

Leeftijdsgenoot Gerwin Jansen (Hasselt, 39 jaar) van The Austrian Ocean Racing Project is nieuwkomer in The Ocean Race, maar zeker niet in het oceaanracen. Zo zeilde hij vijfmaal de beruchte Sydney Hobart Race, viermaal de RORC 600, viermaal de Malta Middle Sea Race en tweemaal de Fastnet race. Daarnaast stak hij in totaal zes keer de Atlantische Oceaan over. In 2017 veroverde hij de wereldtitel in de ORCi. Ook in de open boten was Gerwin succesvol. Hij werd meerdere malen Nederlands kampioen in diverse klassen en bij het WK Melges 24 in 2014 won hij brons.

Zeilers uit Nederland

Naast schippers hebben vier van de VO65's ook een flinke Nederlandse bemanning aan boord. U leest hier het hele overzicht.

De Race

Zaterdag aanstaande vertrekken de schepen vanuit Lorient, en hieronder ziet u het overzicht van andere verwachte data:

29 mei - Etappestart - Lorient, Frankrijk
5 juni - Coastal Race - Cascais, Portugal
6 juni - Etappestart - Cascais, Portugal
13 juni - Etappestart - Alicante, Spanje
19 juni - Coastal Race - Genua, Italië

Nieuws
  • Domas Rimeika