Dit zijn alle Nederlandse zeilers in de The Ocean Race Europe

Op zaterdag 29 mei vertrek de vloot van IMOCA's en VO65's uit het Franse Lorient voor The Ocean Race Europe. Waar de IMOCA's voornamelijk Franse bemanningen hebben, domineren Nederlandse zeilers de VO65-bemanningen. Een overzicht.

Ocean Race

Hieronder het overzicht van Nederlandse zeilers in The Ocean Race Europe. Hier leest u over de route en de tijdsplanning.

Drie Nederlandse schippers

De 3 Nederlandse schippers in deze eerste editie van The Ocean Race Europe vormen een bonte mix aan ervaringen. De grootste routinier is Bouwe Bekking (Deventer, 57) van Sailing Poland. Hij deed al 8 keer eerder mee aan de The Ocean Race, waarvan 3 keer als schipper. Zijn hoogste resultaat is de tweede plek met Team Brunel in de editie van 2014-15. Drie jaar later eindigde hij eveneens met Team Brunel als derde overall. Zijn 8 deelnames zijn een internationaal record.

Simeon Tienpont (Dirksland, 39) van Team Childhood 1 maakte in 2005-06 als jong talent met Team ABN AMRO Two zijn debuut in The Ocean Race. Vervolgens won hij tweemaal met Team BMW Oracle de prestigieuze America’s Cup (2010 en 2013). In 2017-18 kwam zijn lang gekoesterde droom uit en zeilde hij als schipper van Team AkzoNobel de Volvo Ocean Race, nu The Ocean Race.

Leeftijdsgenoot Gerwin Jansen (Hasselt, 39 jaar) van The Austrian Ocean Racing Project is nieuwkomer in The Ocean Race, maar zeker niet in het oceaanracen. Zo zeilde hij vijfmaal de beruchte Sydney Hobart Race, viermaal de RORC 600, viermaal de Malta Middle Sea Race en tweemaal de Fastnet race. Daarnaast stak hij in totaal zes keer de Atlantische Oceaan over. In 2017 veroverde hij de wereldtitel in de ORCi. Ook in de open boten was Gerwin succesvol. Hij werd meerdere malen Nederlands kampioen in diverse klassen en bij het WK Melges 24 in 2014 won hij brons.

Nederlanders aan boord van Team Childhood 1

Aan boord van Team Childhood 1, een project van Sailing Holland, zitten verreweg de meeste Nederlanders. Naast schipper Simeon Tienpont bestaat de vaste bemanning uit nog eens 4 zeer ervaren Nederlandse zeilers:

Peter van Niekerk: 3 x Volvo Ocean Race, 2 x winaar America's Cup
Gerd Jan Poortman: 3 x Volvo Ocean Race
Wouter Verbraak: 3 x Volvo Ocean Race, 1 x Barcelona World Race
Pieter-Jan Postma: 3 x Olympic Games

Hun talenten pool is aanzienlijk met onder meer 7 talentvolle Nederlanders:

Jelmer van Beek (geboren in Groningen en woonachtig in Den Haag, 26): doorliep het Team Heiner Talents-programma en zette vervolgens Team Dutch Wave (matchracing) op. Als schipper won hij in 2019 de Warren Jones Regatta (prestigieuze, internationale match race regatta voor zeilers onder de 25 jaar). Met Team Childhood 1 maakte Jelmer reeds 2 Atlantische oversteken.

Arianne van de Loosdrecht (Delft, 27): opgeleid bij Team Heiner Talents, zeilde de Fastnet race, Sydney Hobart, de Caribbean 600, TP52’s en Fast40+’s. Had Carolijn Brouwer als mentor.

Laura van Veen (Delft, 26): zat in de Laser Radiaal talentploeg, maakte de overstap naar het Rotterdam Offshore Sailing Team, werd in 3 jaar tijd opgeleid door Gerd-Jan Poortman. Ze zeilde veel offshore wedstrijden, zoals 2 keer de Fastnet Race en de IRC/ORC Offshore Worlds. Begin 2019 kwam ze bij Team Childhood 1 terecht.

Rutger Vos (geboren in Hilversum en woonachtig in Utrecht, 24): begon zijn zeilcarrière in de RS Feva en RS 500. Was daarna actief in de J24 en doorliep vervolgens het Team Heiner Talents-programma. Nadien werd hij grootzeiltrimmer van Team Dutch Wave. Verder zeilde hij de Fastnet Race en de Sydney to Hobart Race.

Robin Jacobs (Rotterdam, 26): via de Optimist, Laser en de 420 kwam hij terecht in een Open 30 boot, waarmee hij aan wedstrijden deelnam. Zijn ambities groeiden en dus besloot Robin in 2014 aan Team Heiner Talents deel te nemen. Uiteindelijk kwam ook Robin aan boord van Team Dutch Wave.

Lars van Stekelenborg (geboren in Reeuwijk en woonachtig in Den Haag, 25): doorliep de jeugdopleiding van het Watersportverbond in de Optimist en de 420. Vervolgens maakte hij deel uit van de 49er Talentploeg. In 2019 kwam hij aan boord van Team Dutch Wave. Lars maakt tevens onderdeel uit van het Rotterdam Offshore Sailing Team. Recent was hij als stuurman betrokken bij de Youth America’s Cup campagne van Team DutchSail – Janssen de Jong.

Max Deckers (Rotterdam, 28): doorliep de jeugdopleiding van het Watersportverbond in de Optimist en 29er, zeilde in de olympische 470 en 49er. In 2011 pakte hij in de 29er brons op het jeugd WK. Inmiddels heeft hij ook met onder meer het Rotterdam Offshore Sailing Team de nodige zeemijlen in oceaanraces gemaakt, zoals de Rolex Middle Sea Race, de Fastnet Race en de Caribbean 600.

Daarnaast heeft Childhood I een on-board reporter in de persoon van Brend Schuil. Hij is naast fervent zeiler ook een contentmaker.

Nederlanders aan boord van The Austrian Ocean Racing Project

Naast schipper Gerwin Jansen bestaat de vaste bemanning van The Austrian Ocean Racing Porject uit nog 2 Nederlanders:

Jolbert van Dijk (Lelystad, 27): als jeugdzeiler maakte Jolbert furore in de Optimist (9e bij WK Optimist), Laser 4.7 (WK-brons), Laser Radial (12e bij ISAF Jeugd WK) en de 49er FX (7e bij WK onder 19). Daarna behaalde hij de nodige successen in de F18-catamaran, met als hoogtepunten zilver bij het EK en brons bij het WK. Bij Team Heiner doorliep hij het talentenprogramma, waarna hij als navigator en tacticus in diverse klassen ervaring opdeed. Zo werd hij tweemaal wereldkampioen in de Melges 32 (Corinthian), zeilde hij de Middle Sea Race, de Fastnet Race en tweemaal de Caribbean 600. Ook met het Rotterdam Offshore Sailing Team behaalde hij meerdere podiumplekken. Jolbert is navigator aan boord van The Austrian Racing Project.

Michiel Goegeboer (Belgische nationaliteit, maar geboren en woonachtig in Terneuzen, 21): zeilde de afgelopen 6 jaar met diverse VO 60/70/65 teams, zette met Team Childhood 1 het Gotland Rund Race record, werd met de Oceanbreeze VO70 tweede in de Legends Race en won tegen Team Brunel de Antwerp Race. Michiel is wachtleider aan boord van The Austrian Racing Project.

Nederlandse aan boord van AkzoNobel Ocean Racing

De Nederlandse Rosalin Kuiper (Zoetermeer, 25) kreeg een plek aan boord van Team AkzoNobel. Ze begon net als menig andere Nederlandse topzeiler in de Optimist en bij Team Heiner Talents startte ze haar offshore zeilcarrière. Ze weet precies wat ze wil en dat is meedoen aan The Ocean Race. Ze zet haar koers nauwkeurig uit, reist de wereld rond en werkt zich drie slagen in de rondte. Ze verzamelt een team van zeer ervaren leermeesters uit het offshore zeilen om zich heen. Zo leert ze de fijne kneepjes van het vak van Roy Heiner, Stu Bannatyne, Bouwe Bekking, Chris Nicholson en Liz Wardly. Met de supermaxi InfoTrack (ruim 30 meter lang) passeert ze als vierde de finishlijn van de Sydney Hobart Race. Haar talent en doorzettingsvermogen blijven niet onopgemerkt, want Team AkzoNobel-schipper Chris Nicholson selecteert haar voor The Ocean Race als zeiltrimmer en onboard reporter.

Holland's Glorie
  • Domas Rimeika