Alia Yachts laat support ship PHI Phantom te water

De hype om een extra jacht bij een superjacht te nemen is nog niet voorbij. Het Turkse Alia Yachts liet onlangs de PHI Phantom te water bij de werf in Antalya. Het support vessel hoort bij PHI die bij Royal Huisman gebouwd wordt.

Alia Phantom

Terwijl Royal Huisman nog bezig is om de laatste hand te leggen het superjacht PHI, is in Antalya het support vessel voor het schip. De PHI Phantom moet als een geest bij zijn moederschip varen. Het jacht met een groot platform achterop is een ontwerp van Cor D Rover van Van Oossanen.

Het doel van de PHI Phantom is het vervoer van tenders en ander speelgoed voor het superjacht PHI. Yacht Support Vessels zijn de laatste rage in de megajachtenwereld. De schepen zijn ontworpen om goed bij elkaar te passen. Beide projecten hebben dezelfde opvallende blauwige kleur en de lijnen zijn op elkaar afgestemd. Uiteraard is de PHI Phantom wel wat spartaanser dan het echte jacht.

Volgens de eigenaar is dit de eerste keer dat zowel het moederschip, als het support vessel in één designopdracht zijn getekend. Tegelijkertijd met de twee hoofdschepen wordt momenteel ook gebouwd aan een 14 meter lange "Gentlemen's Tender", die bij Spirit yachts vandaan komt. De andere tender is een Axopar 37 Suntop.

De topsnelheid van het support vessel is 21 knopen, net als die van het moederschip. De kruissnelheid van het jacht, met een Van Oossanen Fast Displacement Hull is 12 knopen.