PHI

Superjacht PHI van Royal Huisman in Vollenhove vertrokken voor sea trials

Het nieuwste superjacht van Royal Huisman, de PHI, is vanmorgen vertrokken bij de werf in Vollenhove. Het 58,5 meter lange jacht gaat naar Amsterdam om daarvandaan op de Noordzee getest te worden.

Vanmorgen vroeg is het nieuwe megajacht PHI voor het eerst weggevaren bij de loodsen van Royal Huisman in Vollenhove. Het jacht, dat onderdeel uitmaakt van een project waarin ook een 'chase yacht' is gebouwd door ALIA Yachts in Turkije, gaat naar de Noordzee voor de sea trials. De uitvalsbasis voor de tests is Royal Huisman Amsterdam, dat aan het Noordzeekanaal gelegen is.

© Tom van Oossanen

PHI is 58,5 meter lang en is ontworpen door de Nederlandse studio Cor D. Rover Design. Nautique sprak onlangs met ontwerper Cor de Rover zelf, u leest het interview in Nautique #5 2021 die nu in de winkel ligt.

© Tom van Oossanen

Een van de bijzondere kenmerken van het schip is dat het volume onder de 500 GT blijft. Desondanks is het 58,5 meter lang, waarmee het ook meteen het langste jacht onder de 500 GT is.

© Tom van Oossanen

Het interieur van het jacht is ontworpen door Lawson Robb uit Engeland. Bijzonder is dat de interieurontwerpers hun ontwerp baseerden op het idee van Cor de Rover, die op het bovenste dek naar het heelal verwijst, op het middelste dek naar het zeeoppervlak en op het onderste dek het thema van de onderwaterwereld koos.

© Tom van Oossanen

Royal Huisman staat voornamelijk bekend als bouwer van grote zeiljachten, maar heeft uiteraard ook de nodige ervaring bij het bouwen van motorjachten als de PHI. Cor de Rover daarover: "Alleen een bouwer gespecialiseerd in zeiljachten kan zoveel precisie op de vierkante centimeter laten zien."

© Tom van Oossanen

De marketingafdeling van Royal Huisman wijst erop dat ze inderdaad bekend staan om de ruim 30 superzeiljachten die ze al bouwden, maar dat er ook zeker motorjachten op het programma staan. Zo bouwt men in Vollenhove nu aan een sportvisser die met 52 meter de grootste big game fisher ter wereld gaat worden.

© Tom van Oossanen
Nieuws
  • Tom van Oossanen