Emirates Team New Zealand wint 36e America's Cup

De zevende racedag van de America's Cup is de laatste geworden. Nadat Emirates Team new Zealand het matchpoint dat het team gsteren bereikte wist te verzilveren in een overwinning. De Nieuw Zeelanders, met aan boord Nederlander Carlo Huisman, behouden de Auld Mug.

America's Cup

Vanochtend heeft Team New Zealand, opnieuw, de America’s Cup veroverd. De titelverdedigers wisten de 10e race tegen het Italiaanse Luna Rossa te winnen en daarmee was de stand 7-3 en ‘game over!’. Hierdoor blijft de ‘Auld Mug’ voor de 5e maal in dit land met 5 miljoen inwoners op het zuidelijke halfrond.

Met het gisteren verdiende matchpoint in het voordeel van de thuisclub, nog 1 punt te gaan dus, was de spanning in Auckland vanochtend te snijden. En of dat nog niet genoeg was zorgden de windgoden nog voor een dosis extra stress. Ze weigerden aanvankelijk om de zeebries op te steken en dwongen daarmee de organisatie om de start enige tijd uit te stellen. De Italianen mochten vandaag als eerste beginnen met de pre-start, maar Team New Zealand nam direct het initiatief over en verdedigde met verve de verworven voorsprong. Hoewel Luna Rossa in de derde leg nog probeerde terug te komen en loerde op een fout van de tegenstanders hielden de Kiwi’s hun hoofd koel en met een voorsprong op de finishlijn van 46 seconden werd de strijd beslist. Even later mochten schipper Peter Burling en zijn team de oudste sportprijs ter wereld omhoog houden. Het is vandaag groot feest in Auckland en dat werd alvast gevierd met een groot vuurwerk over Waitema Harbour.

Nieuws
  • America's Cup