De avonturen van Chantecler

Eben-Haezer is in 1910 gebouwd en in de vaart genomen als visaak te Enkhuizen. Het schip werd ooit in Engeland verbouwd tot zeiljacht. Ze ging over van vader op zoon Van Veen en sinds vele jaren genieten twee generaties op Lemsteraakjacht Chantecler.

Chantecler

Pier en Sjoerdje

Het avontuurlijke bestaan van Chantecler begon in 1910, bij de tewaterlating op de werf van Gebroeders den Boer te Lemmer. Pier den Boer begon hier in 1876 zijn werfje en bouwde zijn eerste houten botaak, een scheepje van 32 voet. Vanaf 1899 begon hij aan een aantal stalen aken voor de visserij. Deze werden niet meer ‘op het oog’ gebouwd, maar volgens tekening, in tegenstelling tot de houten aken.

De vier zonen (Harm, Hendrik, Dirk en Klaas) van Pier en Sjoerdje groeiden op met de werf en namen hem in 1901 van hun ouders over. Ze bouwden in de jaren erna op een grotere nieuwe lokatie vlak bij de Zeedijk vele stalen aken.

De jongste, Hendrik, specialiseerde zich in het ontwerp en tekenwerk voor de schepen. Het waren zijn ontwerpen waardoor de werf geroemd werd. De Lemsteraken zijn mede door hem zo legendarisch geworden.

Eben–Haezer

In 1910 liet dhr Buis, een visser uit Enkhuizen, de EH 15 bouwen voor een bedrag van 905 gulden, met alles erop en eraan. Eben-Haezer noemde hij haar en ze deed gedurende 12 jaar dienst. De volgende eigenaar werd Robert Ziesner uit Hulst, wie de aak omdoopte tot Chantecler.

De naam kwam uit de fabel Van den Vos Reynaerde, die rond 1200 werd geschreven door Willem van Hulst; hierdoor leeft dit verhaal erg in Hulst. De haan in de fabel heette Chantecler, wat betekent: ‘Hij die helder zingt’, vrij vertaald uit het Frans (‘chanter clairement’).

Snel naar Antwerpen

Lees verder op de volgende pagina...