Tofinou 16, klassieke schoonheid met moderne ‘touch’

Vorig jaar was notabene een gloednieuw Frans zeiljacht een van de blikvangers tussen de klassiekers tijdens de prestigieuze ‘Les Voiles de Saint Tropez’. Nautique ging naar Zuid-Frankrijk voor een nadere kennismaking met deze 'Tofinou 16'.

Tofinou 16

Het toeristische eilandje Ile de Ré, in de Golf van Biscaye bij La Rochelle, heeft een lange traditie op het gebied van traditionele scheepsbouw. Bij het pittoreske haventje haven van Saint Martin op het eiland bevindt zich de scheepswerf ‘Latitude 46’. Dit bedrijf slaagt er al meer dan 25 jaar in om, met moderne technieken, klassiek gelijnde jachten te bouwen. Het zijn zowel motorjachten als zeiljachten en in de praktijk blijken deze schepen stuk voor stuk ‘collector’s items’, die hun weg weten te vinden naar liefhebbers in alle windstreken. Met hun oogstrelende lijnen, de meestal donkerblauwe rompen en de vele houten details vallen de klassieke jachten van Latitude op in elke haven. Het succes van de jachten van Latitude komt uiteraard niet alleen op het conto van de werf, maar is ook een verdienste van de vaste ontwerpers: het bureau Joubert/Nivelt dat eveneens zijn roots heeft in La Rochelle.

Een Tofinou herken je van veraf in elke haven

De werf van Latitude bouwt tegenwoordig jachten onder verschillende merknamen: zo staan de motorjachten bekend als Andreyale, Taxi Boat, Lady Scarlett en Lady Jane. Zeiljachten worden gebouwd onder de merknamen Tofinou, Tadorne en Alphena One. Er is een leuke anekdote over het ontstaan van de merknaam van de eerste ‘Andreyale’. Het verhaal gaat dat jacht-architect Michel Joubert op een terrasje zat met de eigenaar van het bekende restaurant ‘André’, bij de oude haven onder de torens van La Rochelle. Michel schetste daar ter plekke op een bierviltje zijn eerste idee voor het jacht. Daar ontstond ook de naam ‘Andreyale’, een samenvoeging van de naam van het restaurant ‘Andre’ en de naam van zijn eigenaar: ‘Yale’. Intussen zijn er bij Latitude drie types van dit motorjacht leverbaar in de afmetingen 10, 12 en 15 meter.

Zeven verschillende Tofinou’s

Aan boord van de Tofinou 16, die ligt afgemeerd aan de zonnige kade van de ‘Vieux Port’ in Cannes, ontmoeten we Louis Taurel van Latitude. Hij legt uit dat zowel de motorjachten als de zeiljachten van de werf oorspronkelijk zijn bedoeld als dagkruisers: ‘Omdat de markt daarnaar vroeg werden de afmetingen telkens groter en zo hebben we inmiddels van de Tofinou zeven modellen beschikbaar van 7, 8, 9.5, 9.7, 10, 12 en nu dus 16 meter. Voor al deze Tofinou’s bedacht onze vaste ontwerper Michel Joubert dezelfde slanke lijnen, de blauwe romp en het opvallende glanzende mahonie in de opbouw dat zo kenmerkend is voor ons merk. Alleen de kleinste Tofinou is een open zeilboot. De andere modellen hebben telkens een kleine accommodatie, en zijn dus eventueel geschikt voor een weekendje op het water. Deze Tofinou 16 is ontstaan doordat twee van onze klanten, beiden in het bezit van een Tofinou 12, vroegen om een jacht te bouwen met dezelfde stijl en kwaliteit, maar waar ze langer, met meer comfort dus, aan boord konden verblijven. Met zijn bijna 16 meter (ruim 50 voet) heeft dit nieuwe schip zowel een riante eigenaarshut als een gastenhut. Beide cabines zijn voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche. Zoals je zo dadelijk zult zien is er ook nog een opvallend grote leefruimte onderdeks.’

Lees verder op de volgende pagina...

Holland's Glorie
  • Latitude 46 Classic Yachts Construction