Tofinou 16, klassieke schoonheid met moderne ‘touch’

Klassieke details en moderne techniek

Maar eerst lopen we een rondje over het dek. Het dekplan van de Tofinou 16 is ronduit modern en doordacht. Schoten en vallen worden onzichtbaar doorgeleid naar de stuurkuip waardoor het dek vrij blijft van obstakels. Het hele dek is van 8 mm teak en daarin tellen we zes vlakke dekluiken. In de kuip vinden we twee carbon stuurwielen die ergonomisch zijn gesitueerd. Zowel staand, als zittend op de stoeltjes op de langsbanken kun je hier prima koers houden. De instrumenten van B & G zijn netjes ingebouwd in luikjes in het teakdek en voor het gemak zijn er zowel elektrische als handmatige Harken winches beschikbaar.

Eigenlijk zijn alle schepen van deze werf ‘collector’s items’

Net als de stuurwielen zijn de mast en de V-vormige giek van carbon. Ook de inklapbare ‘passerelle’ is van dit lichte materiaal. De overloop is vlak ingebouwd en vormt dus geen struikelblok. Uiteraard is er voor de tuigage Rod-rigging toegepast en, waar nodig, is het want hydraulisch verstelbaar. Het vrij lange achterdek geeft een ruimtelijk gevoel en aan de spiegel bevindt zich een elektrisch luik met toegang tot de garage voor de dinghy. Als de stuurman en eventuele bemanning het achterdek gebruiken is het zitgedeelte helemaal vrij van zeilhandelingen en dat is prettig voor de gasten. Vanwege de lengte van het achterdek hebben de gasten misschien wat minder zitplaatsen in de kuip, maar dat komt dan weer ten goede aan het volume in het interieur. O ja, ook de uitklapbare kuiptafel is ‘flush’: ingebouwd in de vloer van de zithoek.

Interieur à la Philip Starck

Beneden worden we verrast met een zeer ongebruikelijk interieur. Uiteraard is alle houtwerk ook hier van teak met verticale ronde vormen op de hoeken. De hele wand aan bakboord lijkt een lange keuken voorzien van een lang doorlopend wit blad met een ingebouwde, gestileerde, langwerpige wasbak. Ook de navigatiehoek maakt visueel deel uit van deze lengte. Het is een stuk wit design dat fraai contrasteert met het vele hout. Louis legt uit dat dit is overgenomen van de Tofinou 12, die ontworpen werd door niemand minder dan Philip Starck. Inmiddels zijn er trouwens meerdere gast-ontwerpers ingeschakeld door de werf. Zo mocht ook de Parijse designer Thierry Gaugain al een keer een Tofinou inrichten. De langskeuken is verder luxueus en voorzien van twee RVS koelladen, een kookplaat en magnetron. Er is warm en koud stromend water en een tank van 400 liter zorgt ervoor dat je met dit jacht even onderweg kunt blijven. Een groot beeldscherm hangt boven het keukenblad en dat is precies de goede positie die een ongestoord uitzicht garandeert vanaf de, eveneens lange, zithoek aan stuurboord. Die is met wit leer bekleed en biedt ruimte aan zes personen. Dezelfde stijlkenmerken van de salon, teak en witte vlakken, worden consequent voortgezet in de eigenaarshut in het voorschip en de bijbehorende badkamer. Eventuele gasten vinden overigens een even riant onderkomen in het achterschip met hun eigen badkamer, douche en toilet.

Lees verder op de volgende pagina...

Holland's Glorie
  • Latitude 46 Classic Yachts Construction