Yannick Bestaven wint Vendée Globe

Nog nooit was de finish van de Vendée Globe zo spannend. De top 5 binnen een paar honder mijl en ook nog een paar bonusuren voor twee zeilers. En dan kreeg Boris Herrmann ook nog averij door een aanvaring met een vissersschip op 80 mijl voor de finish. Maar de winnaar is bekend.

Yannick Bestaven

Vannacht kwam de eerste IMOCA van de Vendée Globe over de finishlijn in Les Sables d’Olonne in de Franse regio Vendée. Daarmee was het nog geen uitgemaakte zaak wie de winnaar zou zijn. De vijf koplopers lagen na bijna drie maanden zeilen binnen 250 mijl van elkaar. Op zichzelf zou dat niet veel uit hoeven te maken, maar met snelheden van twintig knopen en een aantal tijdbonussen - voor zeilers die in december de zinkende Kevin Escoffier te hulp schoten - was het uren spannend aan de finishlijn. Charlie Dalin voer er als eerste overheen, maar de rivalen Boris Herrmann en Yannick Bestaven hadden respectievelijk zes uur en tien uur en vijftien minuten tijdaftrek op hun rondreis van 22.000 mijl.

Uiteindelijk was het Bestaven die tot winnaar werd uitgeroepen. In de laatste honderd mijl voor de finish voer Herrmann nog tegen een visserschip op, waardoor hij hinkelend over de finish kwam. Het kostte hem uiteindelijk de derde plek. Raar is het natuurlijk wel om in het zicht van de haven bijna te stranden na 22.000 mijl.

Bestaven voer de reis rond de wereld -na 10 uur compensatie- in 80 dagen 3 uur, 59 minuten en 46 seconden. Dalin was absoluut de snelste in 80 dagen, 6 uur, 15 minuten en 47 seconden.

Holland's Glorie
  • Vendée Globe