Golden Globe Race dit weekend al [virtueel] van start

Wie de Vendée Globe een te zware race vindt, moet vooral niet denken aan de Golden Globe Race die over een jaar in Les Sables d'Olonne van start gaat. Voor de geharde virtuele zeiler is de GGR misschien wel een mooie uitdaging. Zonder moderne hulpmiddelen, maar wél met een computer de wereld rond zeilen.

Golden Globe Race

In 2018 vond de eerste moderne Golden Globe Race plaats en in 2022 starten weer een dertigtal zeilers voor een van de allerzwaarste beproevingen denkbaar: de wereld rond zeilen zonder moderne hulpmiddelen. Waar de zeilers in de Vendée Globe thuis een team hebben zitten met weersvoorspellers en allerlei hulpmiddelen aan boord hebben, doen de bikkels in de Golden Globe Race het met een sextant, kaart en passer.

Afgelopen week kondigde de organisatie aan dat in september 2022 weer een boel zeilers die 30.000 mijl nonstop zonder hulp de wereld rond varen. Ze varen in productiejachten die tussen de 32 en 36 voet lang zijn en ontworpen zijn voor 1988. Dat allemaal ter ere van Sir Robin Knox-Johnston die in 1968 als eerste de originele Golden Globe Race voltooide.

Virtueel

Hoewel de zeilrace pas volgend jaar start en u er (hoogstwaarschijnlijk) niet aan gaat deelnemen, kunt u toch meedoen. Virtueel dan. Het evenement wordt op de computer nagespeeld. De Virtual Golden Globe Race start op 12 september. De race vindt plaats in de computer simulator RealSail.

"Don McIntyre (CEO van de Golden Globe Race, red) wilde een spel dat de geest van de officiële regatta volgde," legt Pablo Ibañe, de oprichter van RealSail, uit. "Hij was op zoek naar een spel dat astronomisch zeilen mogelijk zou maken en de virtuele schipper een zo realistisch mogelijk gevoel zou geven van zeilen in dezelfde positie als de echte schipper. Het leek ons een opwindend project en we gingen onmiddellijk aan de slag met een versie van onze RealSail die specifieke kenmerken bevatte zoals slaaptijd, incidenten op de boot en een maximaal zicht van 50 zeemijlen rond de boot zonder de coördinaten te kennen."

Tussenstops

Hoewel de echte versie geen tussenstops kent, heeft de virtuele versie dat wel. In 2021 is de reis rond de wereld gepland op de oorspronkelijke route, maar in dit geval met tussenstops, zodat in elke etappe nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd die door de schippers worden gevraagd. De reisroute is als volgt:

Etappe 1: Vertrek op 12 september 2021 - Les Sables d'Olonne naar Lanzarote
Etappe 2: Lanzarote naar Kaapstad
Etappe 3: Kaapstad naar Hobart
Etappe 4: Hobart naar Punta del Este
Etappe 5: Punta del Este naar Les Sables d'Olonne

Na deze eerste editie van de virtuele Golden Globe Race, zullen de Golden Globe Race 2022 en de virtual race op 4 september 2022 samen van start gaan. Spelers zullen het zowel tegen elkaar als tegen de echte schippers kunnen opnemen.

Klik hier voor de officiële homepage.