Kevin Escoffier van zinkend schip gered in Vendée Globe

Het Vendée Globe zeilschip PRB van Kevin Escoffier is vannacht gezonken. De zeiler moest het schip na het oplopen van averij gistermiddag verlaten. Deelnemer Jean Le Cam van Yes We Cam heeft de onfortuinlijke zeiler uit de oceaan gered.

Escoffier Le Cam

Gistermiddag moest Kevin Escoffier zijn distress beacon in werking stellen. De IMOCA 60 van Escoffier lag op dat moment op de derde plek in de solo-race. Om 13:46 gistermiddag lag hij op 550 mijl van Kaapstad toen hij bemerkte dat zijn jacht water maakte. Vanuit de noodstations MRCC Cape Town en CROSS Griz Nez werd meteen een noodscenario opgesteld en deelnemer Jean Le Cam, wijzigde onmiddellijk zijn koers omdat hij het dichtstbijzijnde schip was.

Later werd Boris Herrmann (SeaExplorer-Yacht Club de Monaco), Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) en Sébastien Simon (ARKEA PAPREC) opgeroepen om onmiddellijk koers te zetten naar het punt (40deg55S 9deg16E) waar Escoffier zich bevond. De Fransman Escoffier was inmiddels in zijn reddingsvlot overgestapt.

Spannende redding

Toen Le Cam bij Escoffier aankwam kon hij de drenkeling snel spoten, maar het lukte niet om hem aan boord te krijgen. De wilde zee, met golven van vijf meter en de harde wind bemoeilijkten de reddingsoperatie. Het werd inmiddels donker en Le Cam verloor het zicht op Escoffier en ook het AIS signaal van de reddingsboei op Escoffier viel weg.

Gelukkig kwam het signaal bij tijd en wijle door de hoge golven heen en wisten de twee elkaar redelijk in de buurt te blijven.

Vanuit het hoofdkwartier in Les Sables d'Olonne is een rescue protocol opgesteld voor de vier reddingsschepen: "The four skippers will follow a protocol established by Race Direction in coordination with Jean Le Cam. They will approach with three reefs in the mainsail and the engine idling. A grid search area for the zone has been established and will be carried out by the four IMOCAs who are set to provide assistance.

The PRB shore crew said that besides his AIS Mob, Kevin Escoffier also means to signal his presence in the liferaft. Daybreak tomorrow morning is around 0340hrs UTC in this zone and the search will be ongoing."

"He's on board with Jean!"

De verlossende woorden kwamen vanmorgen om 01:18 binnen op het hoofdkwartier van de Vendée Globe. Escoffier is veilig aan boord bij Jean Le Cam, die tijdens de gehele missie al zijn videocamera's aan had gezet. Daardoor is Kevin wel gezien, maar hij heeft nog niet gesproken, hij ziet er opgelucht uit en glimlacht.

Overigens werd Jean Le Cam tijdens de vorige Vendée Globe gered bij Kaap Hoorn. Zijn IMOCA 60 was toen omgeslagen. Opvallend genoeg wat zijn reddingsschip de PRB, waar nu Escoffier de schipper van was.

Volg de schepen in de Vendée Globe hier.

Update: er is video

Nieuws
  • SAEM Vendee