Wat doet het weer en wie profiteert ervan?

De Kerstdagen staan voor de deur, maar het is ontzettend spannend in de Vendée Globe. De zeilers race op de zuidelijkste zeeen van de wereld en proberen uit de buurt te blijven van windstiltes.

Bestaven

De komende dagen. Wordt het spannend op de stille oceaan. De koplopers hebben geen sterke staartwind meer en er komt een hogedrukgebied vanuit het noorden op ze af met eerst weinig wind, waarna er storm komt. Ze proberen die ontwikkeling voor te blijven door zo zuidelijk mogelijk scherp te kruisen op de ‘ijsgrens’ rond de Zuidpool. Degene die dat lukt krijgt een grote voorsprong op de achtervolgers die in het hogedrukgebied blijven hangen. In ieder geval schuift de toptien in elkaar in veel kleinere onderlinge afstanden. Maar de komende storm kan weer grote veranderingen brengen in het klassement.

Laatste nieuws:

Waarschijnlijk lukt het geen van de drie voorste schepen om het hogedrukgebied voor te blijven. De toptien gaat verder in elkaar schuiven en het is zelfs de vraag of de drie voorsten hun voorsprong behouden. De nummers vier en hoger zijn al langer een noordelijker koers aan het varen waardoor zij eerder om het hoge drukgebied heen zouden kunnen varen. De drie voorliggers ‘dobberen’ nu in het hogedrukgebied.

Bij het sluiten van deze bijdrage om 21.00 uur was nog steeds niet zeker of Bestaven (de klassementsleider) is ontsnapt, of hij ook vastzit in het hoge drukgebied

Holland's Glorie
  • JG
  • Vendée Globe