Team Brunel wint als ‘kers op de taart’ de laatste In-Port Race

Op zaterdag 30 juni won Team Brunel als ‘kers op de taart’, zoals schipper Bouwe Bekking de zege noemde, de Brunel In-Port Race voor de Haagse kust.

Team Brunel

Met de overwinning verzekerde het Nederlandse team zich van de derde plaats overall in de In-Port Race Series. Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel kwam als derde over de eindstreep en eindigt vierde overall. Turn the Tide on Plastic won het gevecht met SHK/Scallywag om de zesde plek in de Volvo Ocean Race.

Aangemoedigd door de enorme toeschouwervloot en menigte op het zonovergoten strand en havenhoofd, kreeg de laatste havenwedstrijd een oranje randje met twee Nederlandse boten binnen de top drie over de lijn. Bekking en zijn bemanning trokken aan het langste eind voor wat betreft het Nederlandse duel om de derde podiumtrede in het eindklassement van de In-Port Races. Zij deden wat ze moesten doen en dat was winnen. Doordat Volvo Ocean Race-winnaar Donfeng Race Team tussen hen en team AkzoNobel als tweede over de eindstreep kwam, kwamen ze op gelijke aantal punten te staan. Vanwege het betere resultaat in de finale havenrace gaat de derde positie overall naar Team Brunel.

Zij hadden vanmiddag de beste start in 10 knopen wind en leidden onbedreigd van begin tot eind. Bekking reageerde na afloop op weg naar de Scheveningse haven: “Dit is de kers op de taart. We zijn hier heel blij. Niet alleen voor onze sponsors, maar ook voor het Nederlandse publiek. Je kunt geen beter einde van de race hebben dan dat wij hier winnen en AkzoNobel derde wordt. Wat een menigte! Het is geweldig om te finishen waar ik mijn zeilcarrière begon.” Tot slot sprak hij in het Nederlandse nog eenmaal zijn fans toe: “Hopelijk zijn we er over drie jaar weer bij met een nieuw Nederlands team. Daar gaan we ons best doen.”

Het andere duel in deze Brunel In-Port Race ging tussen Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic. Zij eindigden de Volvo Ocean Race met gelijke aantal punten, dus de eindpositie in de In-Port Race Series gold als tie-breaker. Scallywag met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord had voor de start van vandaag een voorsprong van drie punten. Dat betekende voor Turn the Tide on Plastic dat zij minstens met evenveel punten moesten eindigden of voor Scallywag in het overall klassement van de In-Port Races.

Scallywag ging voortvarend van start en rondde de eerste boei nipt als tweede. Turn the Tide on Plastic kende daarentegen een ongelukkig begin van de havenwedstrijd. Bij een kruising met team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont gaven ze onvoldoende voorrang, waarvoor ze werden bestraft met een strafronde en kostbare meters verloren.

Bij de tweede boeironding ging het echter fout voor Scallywag van schipper David Witt. De boot onder de vlag van Hong Kong ging als vijfde rond, maar bleef aan de boei handen en kwam tot stilstand. De achtervolgers passeerden. Tegen de tijd dat Scallywag zich had vrijgemaakt, was het gat te groot om nog te kunnen dichten. Turn the Tide on Plastic wist vervolgens Vestas 11th Hour Racing in te halen en als vierde te finishen. Scallywag kwam als laatste binnen, wat inhoudt dat beide rivalen met evenveel punten eindigen. Dankzij het betere laatste resultaat van vandaag, wint Scallywag de tie. En zo stijgen Dee Caffari en haar bemanning van Turn the Tide on Plastic naar de zesde positie overall van de Volvo Ocean Race.

“Dit is voor ons de beste manier om de campagne te beëindigen", reageerde Dee Caffari verheugd. "We gaan allemaal weg in de wetenschap dat we een paar goede resultaten hebben behaald en dat we in staat zijn om terug te komen. Mensen wisten niet of wij dit konden, maar we kunnen het. Om zo te finishen maakt het allemaal af.”

Eindklassement In-Port Race Series

 1. MAPFRE, 64 punten
 2. Dongfeng Race Team, 56 punten
 3. Team Brunel, 50 punten
 4. Team AkzoNobel, 50 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing, 35 punten
 6. Turn the Tide on Plastic, 25 punten
 7. Sun Hung Kai/Scallywag, 25 punten

Volvo Ocean Race-eindklassement na elf etappes

 1. Dongfeng Race Team, 73 punten
 2. MAPFRE, 70 punten
 3. Team Brunel, 69 punten
 4. Team AkzoNobel, 59 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
 6. Turn the Tide on Plastic, 32 punten
 7. SHK/Scallywag, 32 punten