Team Brunel aan de leiding

Team Brunel heeft de leiding in de Volvo Ocean Race overgenomen en is als eerste in de Straat van Luzon, tussen Taiwan en de Filipijnen.

Team Brunel

De zes boten zijn onderweg naar de meest zuidelijke punt van Taiwan. Brunel heeft een kleine voorsprong maar de meeste teams varen in elkaars zicht. Er wordt gestreden voor elke mijl. “We varen aan de wind, iedereen zit erg dicht bij elkaar. Wie een beetje afvalt heeft gelijk een beetje meer snelheid,” zegt Simeon Tienpont van team Akzo Nobel. ”Brunel ligt een stukje voor. Wij hebben een aantal mijlen verloren door een zeilwissel.”

Plastic

Zowel Brunel als Turn the Tide on Plastic hebben last gehad van plastic aan de roerbladen of kiel. Dit gaat ten koste van de snelheid. “Op het moment kunnen we het ons niet veroorloven om achteruit te gaan, dus varen we met plastic om de kiel”, zegt Dee Caffiri, schipper van Turn the Tide on Plastic. 

Voor Team Brunel was het verlies van snelheid geen optie. Bouwe Bekking, “We gingen erg goed en lagen op de eerste positie en op eens gingen we super langzaam. In een mum van tijd verloren we een halve mijl. De reden was een enorme plastic tas aan het roer. We zijn twee keer overstag gegaan om het plastic van het roer af te krijgen waarbij we onze voorsprong zagen verminderen”

Team Brunel leidt nog steeds met een krappe voorsprong van ongeveer 3 mijl op de nummer twee Dongfeng Racing Team.