Team Brunel aan kop

Sinds maandagavond 30 april gaat het Nederlandse Team Brunel aan kop in de achtste Volvo Ocean Race-etappe naar Newport, Rhode Island.

Team Brunel

Na de milde Doldrums-passage bereikten schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning als eerste de passaatwind. Dongfeng Race Team vaart in tweede positie op zo’n 10 mijl achterstand, gevolgd door Turn the Tide on Plastic. De vloot racet momenteel halve wind met snelheden van rond de 20 knopen richting het noorden.

Gisteren was het doel voor de kopgroep om als eerste de noordoostpassaatwind op te pikken. Team Brunel slaagde daarin en leidde de vloot over de evenaar. “We zijn van de derde naar de eerste plaats gegaan door een paar grote regenwolken te ontwijken. We hebben een paar zeilwissels gedaan, die goed uitpakten”, aldus Bekking op dinsdagmorgen. Kort daarna zeilde Team Brunel met bijna 20 knopen snelheid noordwaarts en wist het de kleine voorsprong uit te breiden tot dubbele cijfers.

Er ligt nu echter een nieuw gevaar op de loer. Er drijven namelijk grote zeewiervelden net onder het wateroppervlakte rond. “Soms en dan vooral ’s nachts kan het gebeuren dat je van 18 knopen snelheid ineens naar 12 knopen gaat. Dan moet je snel reageren om de roerbladen, kiel, zwaarden en saildrive vrij te maken van wier. We hebben daarvoor een goede truc. Die ga ik nu niet delen, aangezien we het vannacht prima hebben gedaan. We hebben winst geboekt, dus blijkbaar hadden we minder wier aan onze boot hangen.”

Neptunus aan boord

NINA'S EQUATOR CROSSING

"I guess that really got out of hand." NEVER EVER will Nina forget her encounter with King Neptune?

Geplaatst door Brunel Sailing op dinsdag 1 mei 2018

Dicht bij elkaar

De kopgroep ligt nog altijd dicht bij elkaar. Dongfeng Race Team is de meest westelijke boot, terwijl Turn the Tide on Plastic direct zuidelijk van Team Brunel zeilt op een achterstand van ongeveer 14 mijl. “We zijn net uit de Doldrums en we zijn in goede doen ten westen van de vloot. We liggen achter de leider Brunel, maar we gaan helemaal naar het westen”, zei Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. “Er wachten ons nog genoeg valkuilen op weg naar Newport, maar we bevinden ons in een gunstige positie om aan te vallen. We proberen terug te komen om eventueel onze eerste etappewinst te pakken. Dat zou uiteraard geweldig zijn voor het team.”

Dat zal echter niet zomaar gaan, want Dee Caffari’s Turn the Tide on Plastic is eveneens gebrand op het veiligstellen van hun beste resultaat tot dusver. “Het kostte ons wat tijd, moeite en energie om door deze Doldrums te komen. Totdat we eindelijk in de stabiele windrichting en – druk te komen. We zijn blij dat we de noordoostpassaatwind hebben bereikt”, schreef Caffari op dinsdag. “Nu hebben we de schoten gevierd en zeilen weg volle bak volgens de routesuggestie richting Newport. De weersverwachting voor de komende dagen geeft vertrouwen, wat betekent dat we gewoon snel moeten blijven varen. Dan kunnen we bij de kopgroep blijven.”

Vestas 11th Hour Racing ging gisteren nog aan de leiding, maar viel terug onder de wolken van de Doldrums. De Deense boot bevindt zich nu oostelijker dan de kopgroep en 30 mijl achter de leider in afstand tot de finish. Iets verder daarachter racen MAPFRE, het Nederlandse team AkzoNobel en SHK/Scallywag. Ook zij profiteren inmiddels van de noordoostpassaatwind.

De voorlopige, verwachte aankomsttijd in Newport staat nu op 8 mei (UTC). Dat duurt nog een week, dus deze verwachting zal naar alle waarschijnlijkheid worden bijgesteld. Voor het einde van de week volgt een update.