Opmerkelijke zeilrace langs windmolens krijgt vervolg: de Windmill Cup 2024

De eerste editie van de Windmill Cup werd gevaren in oktober en de bijzondere race was zo'n succes dat hij ook dit jaar terugkomt.

windmill cup

Op zaterdag 7 oktober was het tijd voor een primeur: de allereerste zeilwedstrijd door een windpark. De wedstrijd kreeg de naam: Windmill Cup en bracht zo'n 140 jachten en platbodems dwars door Windpark Fryslân in het IJsselmeer. Deze eerste editie van de Windmill Cup startte in Hindeloopen en was volgens de organisatie een groot succes. Tijd dus voor een geheel nieuwe editie in het jaar 2024. Deze keer vanuit Stavoren.

Succes

Hoewel vóór de wedstrijd de meningen verdeeld leken, was de organisatie van de Windmill Cup 2023 altijd al overtuigd van het succes: een zeilrace door het grootste windpark ter wereld in binnenwater? Dat moest wel goed uitpakken. Het doel van de wedstrijd was voornamelijk laten zien dat een windpark een plek kan zijn om te varen. Het motto van de organisatie luidt: "Windenergie, we kunnen er niet omheen, dus varen we er doorheen". Maar ook wij bij Nautique waren skeptisch, want 89 windturbines en 140 schepen leest op papier als geen goede combinatie. Toch trok de eerste editie van de race flink wat belangstelling: twee weken na openen van de inschrijvingen was de lijst vol. En achteraf waren de reacties lovend. De organisatie van de Windmill Cup schrijft in een persstatement: "Veel deelnemers drongen na afloop direct al aan op een tweede editie". En die gaat er dus ook komen.

Windmill Cup 2024

De plannen voor de tweede editie van de race zijn gemaakt; de Windmill Cup 2024 zal van start gaan op zaterdag 5 oktober en zal vertrekken vanuit het Friese Stavoren. De wedstrijdleiding is weer in handen van het wedstrijdcomité van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en Windpark Fryslân is opnieuw de hoofdsponsor van de wedstrijd. Het doel van de organisatie én sponsor blijft hetzelfde: "zichtbaar maken dat het windpark sinds de bouw weer een openbaar, veilig en uitnodigend vaargebied is en een bijdrage kan leveren aan de watersport en het toerisme in Friesland".

Nieuws
  • Windmill Cup
  • Klaas Wiersma