Tip voor het weekend: de Windmill Cup 2023

Zaterdag 7 oktober vindt de allereerste zeilwedstrijd door een windpark plaats: de Windmill Cup 2023.

windmill cup

Hollandser dan dit wordt het bijna niet: een zeilwedstrijd tussen de windmolens. Op zaterdag 7 oktober wordt de allereerste zeilwedstrijd door een windpark georganiseerd. Naast de wedstrijd zal er ook een heus buitenpodium in de haven van Hindeloopen worden opgezet waar men voorzien wordt van volop vermaak in de vorm van muziek.

Wedstrijd

Een unieke zeilrace, zo noemt de organisatie van het evenement in Hindeloopen deze gebeurtenis. Ruim 140 jachten en platbodems varen dwars door Windpark Fryslân, een windpark dat ten zuiden van de Afsluitdijk ligt. De race trok behoorlijk wat belangstelling: twee weken na het openen van de inschrijvingen was het limiet van deelnemende schepen bereikt. Het doel van de wedstrijd is voornamelijk om te laten zien dat een windpark ook een plek kan zijn om te varen. Het motto van de organisatie is: "Windenergie, we kunnen er niet omheen, dus varen we er doorheen".

Organisatie

Hoewel geïnteresseerden zich niet meer kunnen inschrijven voor de race, kan de start van het evenement wel meegemaakt worden vanaf de kant. Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en het comité van de vroegere Nacht- en Ontijrace. Ook Jachthaven Hindeloopen en LX Eventsupport werken mee aan het evenement. Aan wal zal dan ook het nodige vermaak georganiseerd worden.

Hoewel het zeker gaat om een uniek evenement, haalt het niet direct de pijn over het bestaan van een windmolenpark van 40 vierkante kilometer in het IJsselmeer weg. De tijd zal leren of een dergelijk evenement inderdaad bewijst dat het windpark het vaarplezier niet negatief hoeft te beïnvloeden.

Nieuws
  • Windmill Cup, Clubracer, Windpark Fryslan
  • Adobe Stock