Joost van Kleef

Column: op het water is de toekomst nooit ver weg

In Nautique 6 van dit jaar schrijft Joost van Kleef over het mooie van varen: de toekomst is op het water volgens hem namelijk nooit ver weg.

Joost van Kleef

Veel kennissen van mij – want met het woord ‘vrienden’ dient een mens voorzichtig te zijn – vragen: ‘Wat vind jij nu zo leuk aan varen? Je hebt niet eens een eigen boot!’ Nee, gelukkig niet nee, wat dat laatste betreft. Daar kunnen sommigen van u vast over meepraten. En anderen weer niet want die zijn zielsgelukkig met hun eigen sloep, zeilboot óf zelfs eigen jacht. Maar daarover een andere keer. Wat is er nu precies zo leuk aan varen? Als mijn wallenkennissen die vraag weer eens voor mijn zeebenen – of nu ja, zeebenen, zeebenen, meer binnenwaterbenen – werpen, dan vraag ik altijd hoe lang ze de tijd hebben. Want de vraag kun je lang, langer, kort of nog korter beantwoorden.

Mijn lange antwoord begint altijd zo: In het dagelijks leven word je veelal door van alles bedreigd. Al bij het wakker worden herinner je je de problemen van gisteren die nog (lang) niet zijn opgelost. En daar komen vandaag vast weer nieuwe problemen bij. Van grote tot kleine: de nieuwe hypotheek komt maar niet rond, de hond moet naar de dierenarts, de nieuwe auto wil niet starten – en weet je wel wat-ie gekost heeft? De buurman begint om half negen ’s ochtends zijn nieuwe soundsysteem uit te testen… al de hele week! De afstandsbediening van het hek is zoek, alle vissen in de vijver zijn dood (want: reiger), je schoonouders staan onverwacht op de stoep…

Meestal beginnen veel van mijn kennissen dan al te sputteren van: ‘Als dit het lange antwoord is, dan heel graag doorschakelen naar het wat kortere antwoord.’ Dan begin ik met: Bijna iedereen is in meer of mindere mate bang voor de toekomst. Bang voor wat komen zal. Daarom doen verzekeraars ook zulke goede zaken: we verzekeren ons helemaal suf. Niet alleen een logische opstal- en inboedelverzekering, maar een reisverzekering, een annuleringsverzekering, een huisdierenverzekering, een rechtsbijstandsverzekering (ruzie met de buren om dat nieuwe soundsysteem…) en zelfs een sneeuwzekergarantieverzekering voor als we op wintersport gaan en, o jee: er ligt niet genoeg sneeuw.

‘Ja’, zeggen bijna al mijn kennissen dan, ‘als dit het kortere antwoord is, dan is het misschien toch beter als je gewoon het hele korte antwoord geeft op de vraag: wat is er nu zo leuk aan varen?’

Welnu. Weet je wat het fantastische van varen is? Als je vaart, vergeet je je zorgen. Je denkt niet aan morgen. Je ziet alleen het water, je ruikt het water, je hoort het water. Als je vaart is de toekomst nu. Rustig en relaxt overzichtelijk. Het enige probleem is misschien de volgende sluis. En, nog een groot bijkomend voordeel: als je vaart, komen je schoonouders nooit onverwacht langs.

Columns
  • Adobe Stock