Met 76 jaar op wereldreis: zeiler André wil op zijn zeilboot de wereld rond

Al zes jaar lang probeert André Speet de wereld rond te varen over de Arctische oceaan

wereldreis

Een wereldreis; de droom van veel booteigenaren. De vrijheid van het leven op het water en het contact met de natuur is iets wat veel liefhebbers lokt. Al zoeken veel mensen toch vaak de warmere oorden op: een tocht naar het zuiden om uiteindelijk in Zuid-Amerika of de Indische Oceaan te eindigen. Maar André Speet pakt het anders aan: de zesenzeventigjarige zeiler wil graag via Groenland, Alaska en Rusland varen. Al zes jaar is Speet bezig met zijn plan maar verschillende tegenslagen gooien roet in het eten.

Gevaarlijk

André Speet is een rasechte wereldreiziger: zo was hij de eerste Nederlander die in zijn eentje over de Noordwest Passage langs Groenland en Alaska voer. Speet vaart voornamelijk in koude wateren en dat is zeker niet ongevaarlijk: "Je moet goed opletten dat je nergens tegen aan vaart", vertelt Speet aan het Algemeen Dagblad. Hij vervolgt: "Soms kom je ijsbergen tegen van drie huizen hoog, maar die zie je wel. Nee, de kleinere ijsbergen zijn veel gevaarlijker, want die zie je niet. Zo ben ik met mijn schip laatst tegen een groot blok ijs aan gevaren. Nu heb ik de boeg van mijn schip verstevigd met extra staalplaten, maar bij deze botsing was het alsnog goed mis."

Tegenslagen

Op dit moment probeert Speet een tocht te maken om het Noordelijk halfrond. Maar alles zit flink tegen. Al zes jaar wil hij vanaf Spitsbergen de Atlantische Oceaan over, langs Groenland en Canada en dan boven Rusland langs om zo uiteindelijk weer bij Spitsbergen uit te komen: "Ik ben de tel kwijt, ik heb zoveel tegenslagen gehad", vertelt Speet. "In 2017 ben ik begonnen op Spitsbergen en toen kreeg ik geen toestemming van de Russen om naar Siberië toe te zeilen." Daarna brak corona uit en kon Speet weer niet verder. Op dat moment besloot de zeiler uit Nieuwveen rond Groenland te varen: "...toen brak de oorlog in Oekraïne uit. Door sancties van Rusland is het niet mogelijk om boven Siberië langs te zeilen en is dat ook niet meer veilig. Nu wil ik net zo lang die Noordwest Passage zeilen totdat het wel mogelijk is. Op een dag wil ik dat hele noordelijk halfrond varen."

Op het water
  • AD
  • Adobe Stock