Pearl 72 Flybridge: grandeur en finesse

Voor de nieuwste Nautique test onze testredacteur Alfred J. Boer de indrukwekkende Pearl 72.

Pearl

Vaak is het merendeel van de zeil- en motorjachten die wij mogen testvaren niet groter dan 15 meter. Dus als we de kans krijgen om een bijna 20 meter motorjacht te varen, dan laten wij deze kans natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Het jacht in kwestie: een indrukwekkende Pearl 72. De kans doet zich voor tijdens de Palma Boatshow. Als het in april van dit jaar bij ons grijs, grauw en nat is, baadt Palma de Mallorca in de zon. Beter kunnen we het dan ook niet treffen voor een uitgebreide kennismaking met de fonkelnieuwe Pearl 72 voor de nieuwste Nautique.

Extra ruimte

Vanaf de steiger in Puerto Portals oogt de Pearl 72 imposant hoog met donkere (raam)vlakken in de romp en opbouw. Flybridge jachten ogen en profil niet altijd even elegant, maar bij de Pearl 72 bewijzen de ontwerpers het tegendeel. De lijnen zijn volkomen harmonieus, vanuit welke hoek je ook kijkt. De agenda van de crew staat vandaag bol van de afspraken, dus haasten wij ons om via de passerelle aan boord te gaan, een voorziening die tijdens het varen overigens volledig aan het oog wordt onttrokken. Ons testjacht beschikt over de tegenwoordig populaire beachclubs, maar in dit geval zijn deze voorzieningen geïntegreerd in de verschansing die zelf op hoogte blijft. Zo creëer je extra ruimte, maar op een veilige manier.

Louvre schuifdak

Bijzondere vermelding verdient de – voor de scheepslengte enorme – tender garage die ruimte biedt aan zowel een waterscooter als een Williams 345 Sportjet. En tot onze verrassing is in het grote luik van de garage een bank voor drie opgenomen. Hoe leuk is dat! Voor de verandering beginnen wij onze rondgang eens op de flybridge die ook voor de brede medemens toegankelijk is zonder kans op builen. Op dit luxe ‘dakterras’ is veel aandacht besteed aan de verzorging van een hapje en drankje dankzij de grote, goed geoutilleerde galley met ice maker. Maar goed ook, want de flybridge voorziet in meerdere dinettes en lounge-mogelijkheden waar je het urenlang uit kunt houden. Genoeg zon gehad? Met behulp van het slimme louvre schuifdak kan eenvoudig schaduw worden gecreëerd.

High end interieurdesign

Benieuwd naar die luxehutten onderdeks nemen we eerst nog even kijkje in de crew cabin, die toegankelijk is via een pantografische deur aan bakboord. Een steile trap leidt naar een vertrek met een stapelbed, een eigen – weliswaar bescheiden – galley en luxe sanitair. Op reis zonder bemanning is deze ruimte ideaal als extra berging, maar meevarende pubers kunnen zich er prima met gitaar en al in terugtrekken. Een zware kneveldeur scheidt de crew cabin van de motorkamer, waar twee spierwitte MTU-diesels van elk 1.600 pk ons toelachen. Twee keer 1.400pk is standaard. Veel hoofdruimte is er overigens niet, maar techneuten kijken hier hun ogen uit: de techniek is met veel vakmanschap en liefde aangelegd. We sluiten de deur, klimmen weer naar boven en begeven ons naar de salon om vervolgens aan bakboord af te dalen naar de gastenhutten.

Het volledige profiel van de Pearl 72 lezen? Koop de nieuwste Nautique. Die vindt u nu nog in de betere boekhandel bij u in de buurt of via Tijdschrift.land.

Motorjachten
  • Pearl Yachts