Catamaran tot zinken gebracht door kleine koekjessnijder haaien: 'potloden met tanden'

Vorige week werd een catamaran tot zinken gebracht aan de kust van Cairns. De oorzaak? De vijftien centimeter lange koekjessnijder.

haai

Vorige week werden drie mensen aan de kust van Cairns in Australië gered door de kustwacht nadat de opblaasbare catamaran waar zij op verbleven tot zinken werd gebracht. De oorzaak van de schipbreuk was een grote groep kleine haaien die stukken uit de boeg scheurden. Beide "hulls" van het vaartuig waren na verschillende aanvallen beschadigd waarna de opvarenden het vaartuig moesten verlaten.

Gered aan de Australische kust

Op 4 september werd een opblaasbare catamaran in Australië aangevallen door haaien. De crew was op een wereldreis onder de naam Russian Ocean Way. Tijdens de eerste aanval raakte de achterste linker "cilinder" van het negen meter lange vaartuig beschadigd. De volgende dag sloegen de haaien opnieuw toe en beschadigden ze de rechter "hull" van de catamaran. Op dat moment begon het vaartuig te zinken en moest een noodsignaal uitgestuurd worden.

Koekjessnijder

De haaien in kwestie waren zogenoemde koekjessnijders. Deze naam hebben ze gekregen vanwege de vorm van hun bek waarmee de haai stukken vlees van zijn prooi af trekt. Volgens experts lijkt de haai op een "potlood met tanden". Professor Judie Rummer, een mariene bioloog aan de James Cook University vertelt The Guardian: "Ze worden de cookiecutterhaai genoemd omdat ze hun prooi niet echt inslikken. Ze nemen gewoon kleine hapklare hapjes uit hun zij." En de kleine haaien bijten alles wat ze tegenkomen. Door hun beperkte zicht hebben ze de neiging om ook boten aan te vallen. In het verleden hebben de haaien bijvoorbeeld een onderzeeër aangevallen.

De bemanning van de catamaran is er zonder kleerscheuren afgekomen. De boot zelf had minder geluk.

Nieuws
  • The Guardian
  • Adobe Stock