Tijd voor zon, zee en witte stranden: bezoek 'de Malediven van Europa'

Een van de mooiste plekken aan de Middellandse Zee heeft de bijnaam 'de Malediven van Europa' gekregen en is nog niet heel bekend bij toeristen. We nemen u mee naar Ksamil in Albanië

Ksamil

Wanneer men denkt aan vakantiebestemmingen in Europa, dan is de kans groot dat u uitkomt bij de Dalmatische kust van Kroatië, het zonnige Italië, Spanje of de Griekse eilanden. Maar wist u dat een van de onderschatte pareltjes van Europa zich in Albanië bevindt? 'De Malediven van Europa' wordt het ook wel genoemd; Ksamil is een kleine plaats in het zuiden van Albanië aan de Alabanese Rivièra. Aan beide kanten wordt de plaats omringt door de Ionische Zee met Corfu vlak naast de deur.

Vertrek naar het zuiden

Wanneer men aankomt op het vliegveld van Tirana zal een gevoel van teleurstelling ontstaan: want waar zijn die prachtig turquoise-kleurige zee en de parelwitte stranden? Na de pandemie is Albanië een steeds populairdere vakantiebestemming geworden maar veel van de toeristen blijven hangen in de omgeving van Tirana. En dat is een fout die u niet zult maken wanneer u zich deze zomer naar Albanië begeeft. De prachtige stranden, natuur, cultuur én die azuurblauwe zee zijn namelijk in het zuiden van het land te vinden.

Ksamil

Het is een kustarbeidersdorp dat is gebouwd in tijden van het communisme, toen Albanië nog een geregeerd werd door een dictator. De grootste inkomsten van het eiland kwamen oorspronkelijk gezien van de productie van olijfolie en mandarijnen, maar het dorp is zich in de laatste jaren steeds meer gaan richten op toerisme. Toch is de plaats nog niet slachtoffer gevallen aan het massatoerisme; geen luxe resorts, all-inclusive hotels of vijfsterren-accommodaties. Een reis naar Ksamil is dan misschien niet de meest luxe vakantie die u zich kunt bedenken, maar zeker een prachtige bestemming voor een avontuurlijke bootvakantie.

Travel
  • Travel off Path
  • Adobe Stock