Het roer om: Tanja en Martijn zijn verhuisd naar hun 14 meter lange zeilboot

'Ons leven op de boot is zo’n ander leven dan toen we nog een huis hadden'

verhuisd

Leven op het water; het klinkt als een ware droom. Maar we weten ook dat de meeste jachtbezitters hun jacht niet voor 365 dagen bewonen; vaak hebben zij nog een huis aan wal om in te verblijven tot de zee hen weer roept. En mochten ze wel voor een charterreis van meerdere weken of maanden gaan, dan hebben ze alsnog minstens 50 meter aan schip onder zich. Maar Tanja en Martijn besluiten afstand te doen van hun vrijstaande woning om vervolgens het hele jaar op hun relatief kleine zeilboot te gaan wonen. En die omschakeling is wennen. In de Vriendin vertelt Tanja over het leven op dit 14 meter lange vaartuig.

De motivatie voor een leven op zee

De keuze was om bewust het roer compleet om te gooien; het lukte het stel niet om kinderen te krijgen en daarom wilden zij hun leven volledig veranderen. Los van het oude en een geheel nieuwe toekomst. Aan boord van de zeilboot die meer vrijheid bood en nieuwe ervaringen. Zo wilde het stel naar verschillende plekken reizen en mensen tegen betaling mee laten zeilen. Hun nieuwe huis? Een Vagabond met twee masten, drie zeilen én een achterdek. Maar de omschakeling kostte wat tijd. Tanja vertelt Vriendin: “Het heeft een tijdje gekost om me thuis te voelen. Ons leven op de boot is zo’n ander leven dan toen we nog een huis hadden ... Douchen en de was doen we nu in het havengebouw, alsof je op een camping staat."

De veranderlijkheid op het water

Maar het leven op de zeilboot geeft volgens Tanja ook een enorme kick. “Op zee voor anker liggen en bij de opkomende zon in je blootje vanaf het achterdek het water in plonsen… Iets mooiers is er niet. Ook een heel fijn moment: ‘s avonds in de kajuit, dan is het zo ontzettend knus." Ook zorgt het ervoor dat het stel altijd in het hier en nu blijft. Ze zijn altijd gericht op de wind, het zeil en de veranderlijkheid van het weer: “Op een schip is geen dag hetzelfde. Je kunt wel plannen maken, maar op het water is alles zo veranderlijk als het weer. Dat heeft ook iets avontuurlijks", vertelt de 46-jarige vrouw. Het leven op een zeilboot van 14 meter brengt zeker tegenvallers en teleurstellingen met zich mee. Maar Tanja ziet hier ook de positieve kant van: "Ik zet mijn teleurstelling en frustratie om in actie net zo lang totdat het probleem verholpen is. En wanneer het gelukt is, ga ik dansend door de kajuit."

Yacht Life
  • Vriendin
  • Adobe Stock