Koning Willem-Alexander stapt aan boord van de Ab Initio voor de toekomst van de scheepvaart

"Ik wil hem laten zien dat de sector aan het veranderen is en dat wij hier mensen nodig hebben"

koning willem-alexander

Op 7 juni werd er hoog bezoek verwacht bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam: koning Willem-Alexander en minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn in de ochtend aan boord van het emissieloze opleidingsschip Ab Initio gestapt voor een werkbezoek. Dit uitstapje stond in het teken van het middelbare beroepsonderwijs (mbo) en belangrijke thema's, zoals onder andere de bijdrage die het mbo kan leveren waar het gaat om innovatie in de scheepvaart. Minister Dijkgraaf deelt voorafgaand aan het bezoek bij Goedemorgen Nederland op NPO1: "Ik wil hem laten zien dat de sector aan het veranderen is en dat wij hier mensen nodig hebben"

Ab Initio

Ze is volledig ontworpen door leerlingen, studenten en medewerkers van het college: Ab Initio is een emissieloos opleidingsschip dat voornamelijk is gefinancierd door de overheid en het bedrijfsleven. De koning en minister Dijkgraaf kregen tijdens het werkbezoek een rondleiding aan boord van het schip en mochten een demonstratie van studenten bijwonen van hoe het schip in de praktijk ingezet kan worden om de lesstof eigen te maken.

Een sector vol uitdagingen

Volgens Dijkgraaf is er veel winst te behalen in de maritieme sector. De minister geeft aan dat uitdagingen binnen de sector voornamelijk liggen in het verduurzamen van schepen en het aantrekken van jongeren die ook in de scheepvaart willen werken. Hij vertelt: "Wat technologie betreft kan Nederland de rest van de wereld heel goed aan, maar daar hebben wij alle jonge mensen voor nodig. Dus ik hoop dat de volgende generaties, jongens en meisjes, zien dat hier een toekomst voor ze ligt ... Je kunt in de maritieme sector en de wereld verbeteren. Die combinatie kun je hier heel mooi vinden." Ook Frits Gronsveld, voorzitter van het College van Bestuur van STC vindt dat de aandacht hard nodig is: "er zijn er veel meer nodig dan wij op dit moment kunnen opleiden" vertelt hij WNL Vandaag.

De boodschap is duidelijk: er moet geïnvesteerd worden in het maritieme beroepsonderwijs. Of de koning hier ook van overtuigd is na zijn bezoek? De tijd zal het leren.

Nieuws
  • Schuttevaer, WNL, Het Koninklijk Huis
  • NL Beeld / Patrick van Emst