Vakantie aan de Nederlandse kust: genieten van water!

Langs de Nederlandse kust zijn unieke en prachtige plekken te ontdekken. Maar waar geniet je optimaal van je vakantie aan het water? Laten we eens kijken naar de mooiste plekjes.

nederlandse kust

Bezienswaardigheden en activiteiten

Met 450 kilometer aan kustlijn is er een ruime keus aan activiteiten. Zo ontdek je hier al ruim 250 kilometer aan schitterend zandstrand waar je lekker kunt zwemmen, zonnebaden en wandelen. Watersportmogelijkheden zijn er ook plenty en suppen, surfen en zeilen zijn immens populair. Langs de duinen liggen prachtige fietsroutes en je komt langs prachtige dorpen en knusse badplaatsen.

De kust loopt helemaal van de provincie Groningen tot aan Zeeland en de bezienswaardigheden lopen ontzettend uiteen. Zo zijn er leuke pretparken en attracties, dierenparken en speeltuinen voor kinderen. Aanraders zijn bijvoorbeeld het Deltapark Neeltje Jans in Zeeland, het Land van Fluwel Avonturenparadijs in Noord-Holland en Ecomare of het Waddeneiland Texel.

Hier kun je ook het Nationaal Park Duinen van Texel gaan bezoeken. Het landschap bestaat uit zandduinen, stranden en duinmeren. Of wat dacht je van het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationaal park Nederland. Het is een fantastische plek om te varen en de kans is groot dat je zeehonden en bruinvissen tegenkomt. Het eiland Schiermonnikoog is zelfs in het geheel een nationaal park en het is een paradijs voor vogelliefhebbers en wandelaars.

Aan mooie steden en dorpen is langs de Nederlandse kust eveneens geen gebrek en leuke daguitstapjes zijn makkelijk te ondernemen. Zo kun je bij Pieterburen een kijkje nemen bij de Zeehondencrèche, bij Julianadorp geniet je van de kleurrijke bloemenvelden in het voorjaar en in Alkmaar ontdek je oer-Hollandse kaas en leuke musea? In Haarlem zijn gezellige terrasjes te vinden en Bloemendaal staat bekend om de hippe strandtenten. Vanuit deze plaatsen zijn het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen heel makkelijk te bereiken. Ook de provincie Zeeland heeft veel mooie dorpen en steden waarvan Renesse, Middelburg en Domburg het drukst bezocht worden.

De Nederlandse Waddeneilanden

Vanuit Den Helder, Harlingen, Holwerd en Lauwersoog gaan er dagelijks veerboten naar de Nederlandse Waddeneilanden. De Waddenzee staat overigens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is zelfs het grootste getijdensysteem ter wereld! Op de eilanden kun je dan ook allerlei boeiende excursies vinden waarbij je meer leert over dit unieke geologische gebied. Daarbij zijn de eilanden geliefd bij wandelaars en fietsers en je kunt er de nodige watersporten uitoefenen.

Aan feestjes is er trouwens geen gebrek en met name in de zomermaanden zijn er gezellige evenementen op de Waddeneilanden. Zo kun je op Terschelling het culturele festival Oerol eens meemaken. Tien dagen lang geniet je van muziek, dans, beeldende kunst en theater. Op Ameland kun je genieten van muziek tijdens Madnes en met het Rôggefeest staat het dorp Nes op z’n kop. Into The Great Wide Open is een fantastisch festival op Vlieland en Midsland op Terschelling is het bruisende hart tijdens het Rock and Roll Street festival.

De Nederlandse Waddeneilanden hebben veel overeenkomsten met elkaar, maar zijn stuk voor stuk toch heel uniek. Zo staat Texel bekend om de schapen en de natuurgebieden en op Vlieland kun je de enorme zandvlakte de Vliehors bezoeken. Het is een autovrij eiland met kilometerslange stranden en er is zelfs een kaasbunker! Terschelling is het eiland van de cranberry's en met 70 kilometer aan fietspaden is het een geliefd fietseiland. Vanaf het vasteland van Friesland heb je de mogelijkheid om te wadlopen naar Ameland en een bezoek aan de vuurtoren mag niet ontbreken. Op Schiermonnikoog zit je goed als je wilt genieten van rust en ruimte.

Varen langs de kust

Natuurlijk is het makkelijk om met de trein, de auto of de veerboot de Nederlandse kust te ontdekken. Maar nog veel mooier is een boottocht langs de stranden en de eilanden. Vanaf het IJsselmeer zijn de Waddeneilanden goed te bereiken en je kunt schitterende routes varen. Ga bijvoorbeeld zeilend via de Afsluitdijk naar Vlieland of van Zoutkamp naar Schiermonnikoog. Je kunt zelfs uitstapjes maken naar de Duitse Waddeneilanden die makkelijk te bereiken zijn.

Vanaf je boot geniet je van romantische uitzichten over het Waddengebied en de unieke stukjes natuur zijn goed te bereiken. Zo is het bijzonder langs het vogeleiland het Griend te varen of de zandplaat Engelsmanplaat te bewonderen. De kans is groot dat de zeehonden in het zonnetje liggen te zonnebaden. Andere populaire plekken om te varen zijn het Haringvliet en de Oosterschelde in Zeeland en de Noordzee is natuurlijk fantastisch om te zeilen.

Mooie vakantieparken aan zee

Langs de Nederlandse kust ontdek je daar bovenop nog eens een ruime keus aan vakantieparken. Parkvakanties maakte al eens een mooi overzicht voor wie op zoek is naar een vakantiepark aan zee in Nederland. Zo kun je bij het Beach Resort Makkum, Roompot Résidence De Veerse Wende en Europarcs IJsselmeer een vakantiehuis met aanlegsteiger huren. Of wat dacht je van een vakantie in een strandlodge bij Roompot Bloemendaal aan Zee? Ook is er een ruime keus aan gezinsvriendelijke vakantieparken. Voorbeelden zijn onder andere het Vakantiepark Sluftervallei op Texel, de Strandappartementen Vitamaris op Schiermonnikoog en het Vakantiepark Port Greve bij de Brouwershaven in Zeeland. Zo kun je optimaal genieten van je vakantie langs de Nederlandse kust.

Travel
  • Unsplash, Wim van 't Einde