Bizar ongeluk bij Erasmusbrug: watertaxi overvaren door Spido

Vandaag ging het flink mis bij de Erasmusbrug. Daar werd de langzame watertaxi 21 overvaren door een Spido-rondvaartboot.

ongeluk erasmusbrug

Aan het begin van de middag kwam het in Rotterdam tot een aanvaring tussen een rondvaartboot en een watertaxi. Op de heftige beelden is te zien hoe de kleinere watertaxi kapseist en onder de rondvaartboot terechtkomt. Via een webcam, die op de Erasmusbrug gericht staat, was het ongeval live te zien.

Grip 1

Er is door hulpdiensten met man en macht gewerkt om betrokkenen in veiligheid te brengen. Er was sprake van een ‘Grip 1-situatie’, waarbij de brandweer volop hulp kreeg van allerlei andere hulpdiensten. Dit was nodig, omdat het direct na de aanvaring niet duidelijk was of alle mensen al in veiligheid waren gebracht. Zo werd eerst gesproken over zes gevonden personen, maar bestond de mogelijkheid dat er nog vermisten waren.

Inmiddels heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bevestigd dat alle opvarenden in veiligheid zijn gebracht. Het ging om de kapitein van de watertaxi en vijf opvarenden. Onder hen was ook een kind. Zij zouden alle zes naar het ziekenhuis gebracht zijn ter observatie.

Oorzaak onbekend

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De kleine watertaxi lijkt parallel aan de Spido te varen, en er vervolgens voorlangs te willen steken. Hierbij wordt hij door de rondvaartboot overvaren. Een woordvoerder van de watertaxi wil geen uitspraken doen over hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De scheepvaartroute blijft voorlopig gestremd, maar het is nog niet duidelijk hoe lang dat zal duren. De watertaxi is inmiddels naar de bodem van de Nieuwe Maas gezonken en moet worden geborgen.

Travel
  • iStock