Autoschip met 1.100 Porsche's en 189 Bentleys aan boord brandend achtergelaten

Het gigantische autoschip is na een grote brand geëvacueerd. De luxe, door brand beschadigde lading is aan z'n lot overgelaten.

Autoschip met 1.100 Porsche's en 189 Bentleys aan boord brandend achtergelaten

Op woensdagmorgen ontstond er brand aan boord van het gigantische autoschip Felicity Ace. Het 198 meter lange, 60.000 ton zware gevaarte was onderweg van de haven van het Duitse Emden naar het Amerikaanse Davisville, Rhode Island.

Het schip was op dat moment ongeveer 320 kilometer van Terceira, een eiland in de Portuguese Azoren. Na een noodsignaal werd de 22-koppige bemanning geëvacueerd door de Portuguese marine. De reddingsoperatie verliep zonder enige gewonden of doden.

2.500 auto's

Vanwege de grootte van de brand en de afstand naar het schip konden de autoriteiten weinig doen om de lading te redden. Felicity Ace werd aan haar lot overgelaten, compleet met een geschatte 2.500 auto's van de Volkswagen Group aan boord.

De lading bestaat volgens woordvoerders van beide merken onder andere uit 1.100 Porsches en 189 Bentleys. Het is niet bekend hoeveel Volkswagens, Audi's en eventueel Lamborghini's aan boord zijn. Ook is het niet duidelijk hoeveel wagens er door de brand verloren zijn gegaan.

Duidelijkheid was er wel voor Amerikaanse autojournalist Matt Farah. Zijn Porsche Boxster Spyder bleek volgens de fabrikant helaas onderdeel te zijn van de lading van het schip.

Finders Keepers

Vanwege het enorme formaat van de Felicity Ace en de grote afstanden hebben de lokale autoriteiten nog geen manier gevonden om het stuurloze schip aan wal te krijgen. Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan het vinden van sleepboten die het gewicht van het schip en de omstandigheden van de open zee aankunnen. Vooralsnog staat het vrachtschip echter te boek als achtergelaten.

Volgens de internationale maritieme wet betekent dit dat de eerste partij die het schip 'vindt' de rechtmatige eigenaar wordt. Je kunt dus zomaar eigenaar worden van een half verkoolde lading premium auto's. Het mes snijdt echter aan twee kanten, aangezien je de verantwoordelijkheid om de het schip veilig aan wal te krijgen ook overneemt.

Zin in een avontuur op zoek naar een echte schat? De Felicity Ace is voor het laatst gezien ergens voor de kust van Horta.

Nieuws
  • Marinha Portoguesa