Werken op een superjacht

Werken aan boord van een superjacht is zeer bijzonder. Je komt immers op plekken waar je niet zo snel zou komen in de wereld en je ontmoet bijzondere en excentrieke mensen.

Superjacht

Als werknemer op een superjacht ben je altijd in de weer om het de gasten aan boord naar de zin te maken. Dat is heel hard werken, maar de ervaringen die je opdoet zijn natuurlijk goud waard. Omdat er op open water vaak geen bereik is, communiceren werknemers onderling met een portofoon. Dat is veel handiger dan met mobiele telefoons.

Luxe jachten van alle gemakken voorzien

Natuurlijk zijn superjachten van alle gemakken voorzien. Sommige jachten zijn zelf voorzien van bijzondere faciliteiten voorzien. Deze faciliteiten verschillen uiteraard per jacht en zijn vaak afhankelijk van de grootte van het schip. Een superjacht is overigens 30 meter of langer. De meeste superjachten worden gecharterd door mensen die graag een vakantie op het water willen doorbrengen. Zij huren daar direct een crew bij in. Dat is wel zo makkelijk, want dan ben je verzekerd van bevoegd personeel.

Wie werkt er aan boord

Er zijn verschillende taken die op een superjacht kunnen worden vervuld. Zo is er een kapitein, zijn er matrozen en kan je in de keuken aan de slag. De engineer werkt in de machinekamer, maar is ook het eerste aanspreekpunt voor het onderhoud elders op het jacht. Verder zijn er stewards en stewardessen aan boord. Zij zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Ze bedienen bij de maaltijden, zorgen voor handdoeken, doen de was (ook van de crew) en meer. Op kleinere superjachten vervul je soms meerdere taken.

Opleiding voor een superjachtmedewerker

Als chef of engineer heb je natuurlijk al heel wat opleidingen gehad. Dat kan ook zo zijn wanneer je als steward of stewardess op een superjacht aanmonstert. Voordat je het schip op mag, ga je eerst op cursus. In een zeer korte tijd leer je alles over het reilen en zeilen aan boord. Daarnaast heb je een STCW certificaat nodig. Deze behaal je door een 5-daagse training te doorlopen waarbij je veel leert aangaande veiligheid. De onderdelen die je doorloopt zijn brandbestrijding & blussen, EHBO & reanimatie, Persoonlijke veiligheid & sociale verantwoordelijkheden, Persoonlijke overlevingstechnieken en Veiligheidsbewustzijn. Om op een jacht te mogen werken heb je daarnaast nog een medische keuring voor zeevarenden nodig, genaamd de ENG1. Het is uiteraard handig als je al een opleiding in bijvoorbeeld hospitality hebt gedaan.

Hoe kom je op een superjacht terecht

Het avontuurlijke karakter van werken op een superjacht trekt veel mensen, dus als je net begint is het lastig om meteen werk te vinden. Het helpt wel dat je al de trainingen hebt gedaan. Een proactieve werkhouding helpt ook. Ga naar de havens waar de schepen liggen, schrijf je in bij crew agencies, wees niet te beroerd om op verschillende functies te solliciteren en volg de juiste Facebookpagina’s om op vacatures te kunnen reageren. Als je eenmaal in het circuit zit en je bevalt, dan kan het zelfs zijn dat je vaker met dezelfde crews aan boord gaat.

Steeds een nieuw avontuur

Werken op een superjacht is iedere dag en iedere reis anders. Soms werk je langdurig met dezelfde crew op hetzelfde jacht, soms werk je iedere maand ergens anders. Dat maakt het werken op een superjacht extra avontuurlijk. Krijg je veel mee van de reis en de uitzichten zelf? Als je werk vooral benedendeks wordt uitgevoerd niet. Werk je aan dek dan heb je af en toe wel een momentje over om van het uitzicht te genieten, maar het werk gaat door. Je maakt soms werkdagen van vijftien uur, want je gasten verwachten een vijf sterren vakantie. Werken op een superjacht kun je het beste vergelijken met het werken in een hotel; je bent altijd voor je gasten bezig. Alleen bij een superjacht doe je dat op zee. Wanneer het schip niet gecharterd is, is er nog steeds veel werk aan de winkel. Zo maak je samen het superjacht schoon, worden voorraden aangevuld en bereid je je voor op de volgende gasten – en wellicht hun wensen.

Iets voor jou?

Hou je van reizen en vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken? Dan is werken op een superjacht vast iets voor jou. Je hebt er wel zeebenen voor nodig en een grote dosis hospitality vaardigheden, maar het biedt je een unieke werkomgeving. Werken op een superjacht is veelzijdig, vooral als je werkt met een kleine crew.

Yacht Life
  • Unsplash