Nautique 6 vanaf nu verkrijgbaar!

De nieuwste editie van Nautique is vanaf 8 december 2017 verkrijgbaar en staat weer boordevol prachtige artikelen met de mooiste yachting foto's.

Nautique 06 2017

Duurzaam

Aan de vooravond van de jaarlijkse Marine Equipment Trade Show in Amsterdam heeft Vripack een interessant avondje uit georganiseerd. Veertien sprekers krijgen vijf minuten de tijd om hun visie, creativiteit en concepten te delen. Twintig seconden per slide, dus het tempo zit er goed in. Aan het woord is Thys Nikkels, van Dykstra Navel Architects. Zijn thema: no smoking. En daarbij refereert hij aan de toekomst van de superjachten. Luxe jachten gaan vaak gepaard met milieuonvriendelijke uitstoot, maar daar begint langzaamaan verandering in te komen. Met duurzaamheid is geld te verdienen en laat dat nou precies zijn wat mensen in beweging brengt. Een van zijn grote voorbeelden is de Black Pearl. Ze is met 106 meter het grootste zeilschip van Nederlandse bodem en zit vol innovatieve snufjes om zo min mogelijk fossiele brandstof te verbruiken. Elektrisch varen is de sleutel voor duurzaamheid, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is duidelijk dat niemand nog met een rookpluim de haven in wil varen, maar wat doen we eigenlijk over twintig jaar met al die diesel slurpende schepen? Ombouwen is kostbaar, zeker, maar de verandering is al begonnen. In Amsterdam zien we in principe vanaf 2020 alleen nog elektrisch aangedreven bootjes in de grachten. Een interessante pilot om te zien of dit zorgt voor nog meer weesjes die half gezonken aan hun landvasten hangen. De kosten voor het inbouwen van een elektrische aandrijving wegen vast niet voor iedereen op tegen de voordelen. Dan maar dumpen, want wie wil je dieseltje nog hebben?

De branche trekt aan 

De beurzen en shows volgen elkaar snel op. Eind januari is het weer een week lang watersportfeest in Düsseldorf. De grootste indoor watersportbeurs ter wereld barst uit zijn voegen. De organisatie heeft zelfs wachtlijsten voor exposanten ingesteld, want de Messe is tot de nok toe vol. Wat we al jaren zonder onderbouwing in ronkende persberichten van diverse beursorganisaties lezen, is eindelijk werkelijkheid geworden: de watersportbranche trekt aan! En niet alleen in Europa. Voor dit nummer vloog ik naar Azië om de branche in Taiwan te bekijken. Pas sinds 2012 laat grote broer China de teugels wat vieren en zijn de Taiwanese wateren vrij toegankelijk. De overheid en particulieren zijn diverse projecten gestart om mensen het water op te krijgen. Het komt soms wat amateuristisch over als ik het vergelijk met hoe wij hier in Nederland inzetten op de watersport. Toch nemen Aziaten de watersport steeds serieuzer en gebeurt er veel achter de schermen. Hier gaan we nog veel van horen.

Bestel Nautique 6-2017 of neem een abonnement.

 

In Europa is foilen overduidelijk de nieuwe trend. Nu bekend is dat ook de America’s Cup met een foilende monohull gaat varen, kan de pleziervaart niet langer achterblijven. Onze scheepsexpert Hans Brouwers heeft voor dit nummer de proef op de som genomen en voer met de Benetau Figaro 3. De lift die de foils van deze boot creëren maken een klein verschil, maar het scheelt weer iets. De Nederlandse werf DNA Holland Composites zorgt wel voor een vliegende ervaring. ‘Vandaag absoluut foiling fun. We meten 25,8 knopen op de TF10! Wat een feest,’ laat Hans me weten. Zijn enthousiasme weet hij ook dit keer weer mooi over te brengen in het Scheepsprofiel van dit nummer.

Bij de familie Wajer zijn ze niet bezig met foilen, maar dat maakt ze niet minder innovatief. Dit jaar stond in het teken van hun 25-jarig jubileum. Wat ook een klein feestje voor ons was, want ze nodigden Nautique uit op Ibiza en op de werf in Heeg. We kregen een kijkje in de keuken bij misschien wel het gezelligste familiebedrijf van Nederland. 

We sluiten het nummer af met een serie bijzondere locaties om het nieuwe jaar in te luiden. Namens de crew van Nautique wens ik je fijne feestdagen en een mooi vaarseizoen in 2018!

Klik op de cover en bestel Nautique!