De Europese Unie wil plastic verbieden

In Brussel presenteerde de Europese Commissie vandaag een wet die zwervend plastic moet tegengaan. In 2025 moeten producten zoals ballonnenstokjes, plastic borden, rietjes en bekertjes verboden zijn.

Plastic

Een aantal producten worden verboden, maar alleen als er een alternatief voor handen is en het betaalbaar is. Zo schrijft de commissie in de voorstellen. Alles waar plastic in zit zal statiegeld voor betaald moeten worden of er zal een heffing betaald moeten worden. 

Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet al 90 procent van alle plastic drankflessen worden ingezameld. Als stok achter de deur heft Brussel een speciale EU-belasting op plastic.

Verder komen er etiketten en extra mededelingen op producten zoals maandverband, vochtige doekjes en ballonnen over de schadelijkheid voor het milieu.

Ook neemt de Europese Commissie maatregelen om zwerfvuil terug te dringen. Zo moeten producenten van visnetten voortaan meebetalen aan het opruimen daarvan. Vistuig is namelijk goed voor 27 procent van al het zwerfvuil op de stranden.

Het doel is dat zwervend plastic niet in het milieu en voornamelijk in zee terecht komt. Volgens Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij degenen die het probleem veroorzaken.

Bron: NOS/ANP