Futuristisch jachtconcept Blueminance wint de Young Designer of the Year-prijs

De winnaar werd zondag bekend gemaakt en het conceptjacht zou een "Feadship-waardig ontwerp" zijn.

Blueminance

Feadship, die voor het eerst een officiële sponsor van de Young Designer of the Year-awards (YODY) is, maakte maandag de winnaar bekend van deze hoog aangeschreven prijs. De Indonesische Pradipta R. Hakim mag de prijs in ontvangst nemen voor zijn conceptjacht Blueminance. Het conceptjacht moest futuristisch zijn en passen bij de ontwerpen die Studio De Voogt ontwikkelt, de ontwerpdivisie van Feadship; iets waar Hakim zeker in geslaagd is. Zijn Blueminance is, volgens Tanno Weeda; Studio De Voogt's Head of Design, een "bouwbaar, Feadship-waardig ontwerp" – een compliment waar menig ontwerper jaloers op zou zijn.

Exterieur Blueminance

Young Designer of the Year

De competitie is onderdeel van BOAT International's Design & Innovation Awards, een jaarlijks evenement waarin onder andere architectuur, styling, innovatie en engineering op superjachten beoordeeld wordt. De YDOY-award is een belangrijke prijs voor jonge, aspirant-ontwerpers; zij kunnen op deze manier hun vaardigheden laten zien, een indrukwekkend portfolio naar buiten brengen en zich profileren in de jachtindustrie. Feadship is dit jaar voor het eerst de officiële sponsor van de awards: "Bij Feadship geloven we sterk in het koesteren van aankomend talent en het bevorderen van een cultuur van haalbare innovatie in jachtontwerp. Deze samenwerking met BOAT International Media stelt ons in staat om onze passie en uitgebreide expertise te delen met de volgende generatie ontwerpers", vertelt Farouk Nefzi, Chief Marketing Officer bij Feadship. De jonge deelnemers moesten zich voor de opdracht voorstellen dat zij bij Studio De Voogt aan het werk waren als junior designers. Ze moesten een superjachtconcept ontwikkelen dat perfect past bij Feadship: een futuristisch jacht vol milieu-innovaties met huidige en 'nabije toekomst'-technologie en een uitgebreide, werkbare deklay-out.

De winnaar Pradipta R. Hakim

Moeilijke keuze

Uiteindelijk moest er door een twaalfkoppige jury, bestaande uit professionals in de wereld van superjachtontwerpen, een keuze worden gemaakt uit 26 inzendingen. Van hieruit werden zes finalisten gekozen en na een dag overleggen werd Hakim's inzending verkozen tot winnaar. Juryvoorzitter Rogan Lean-Vercoe vertelt dat het "goed gepresenteerde ontwerp sterke, innovatieve en aantrekkelijke lijnen liet zien, die gepaard gingen met een zeer goed getekend algemeen ordeningsplan en een aantrekkelijk interieurontwerp." Weeda voegt toe dat Hakim's presentatie hem "meteen nieuwsgierig maakte en er meer over wilde weten."

Belangrijk

Volgens Weeda zijn dergelijke initiatieven onmisbaar: "Het is belangrijk dat jonge talenten zich kunnen ontwikkelen binnen de jachtindustrie en op de hoogte worden gehouden van nieuwe technologie. We willen een generatie van ruimdenkende, nieuwe mensen aanmoedigen die nog niet in een designkeurslijf zitten om zich aan te sluiten bij en uit te blinken in de jachtbouwindustrie.

Hakim studeert op dit moment nog in Surabaya, Oos-Java en krijgt van Feadship de mogelijkheid om de werf én verschillende superjachtshows te bezoeken. Daarnaast wint Hakim een prijs van €3.000 om zijn carrière vooruit te helpen.

In Design
  • Feadship
  • Pradipta R. Hakim