Af en toe komen we het weer eens in het nieuws tegen: jongeren die op een jacht inbreken en daar flink huishouden, een verdwaalde dakloze die van een plezierjacht zijn huis maakt, of zelfs regelrechte diefstal. En dat zijn alleen nog maar de opmerkelijke gevallen die wél het nieuws halen. Helaas komt bootdiefstal nog steeds te vaak voor en dat betekent dat tips om dit soort diefstal tegen te gaan nooit overbodig zijn.
Tip 1: check en dubbelcheck
De belangrijkste – en misschien meest simpele – tip, is om het jacht goed te controleren voordat u van boord gaat, maar ook terwijl het jacht voor langere tijd stilligt. Niet alleen voorkomt u hiermee diefstal, het kan ook voorkomen dat uw jacht beschadigd raakt door weer en wind. Maak een rondje door het vaartuig, sluit deuren en ramen en ook de kuipbanken. Mocht u voor langere tijd weggaan, demonteer dan ook de apparatuur, zeilen en de buitenboordmotor. Sluit vervolgens de afsluiters om zinken te voorkomen. Zorg dan dat u af en toe bij uw jacht kijkt om te controleren of alles nog goed afgesloten is. Heeft u hier zelf geen mogelijkheid toe? Vraag dan of de havenmeester een oogje in het zeil wil houden.
Tip 2: kostbaarheden verwijderen
U kent het zinnetje 'Op slot, buit eruit' vast wel. Hoewel dit vooral gebruikt wordt op publieke parkeerplaatsen om autodiefstal te voorkomen, geldt het voor uw jacht net zo goed. Dus: laat geen kostbaarheden in uw jacht achter. Dan hebben we het niet alleen over zaken als een portemonnee of mobiele telefoon, maar ook over de radio, iPads en los gemonteerde navigatieapparatuur. De bedoeling is om het jacht zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor mogelijke ongewenste geïnteresseerden. Sluit de gordijnen van het jacht zodat niemand naar binnen kan kijken en sluit de hele boot goed af. Laat ook zeker de contactsleutel niet in het jacht achter, ook niet voor korte tijd.
Tip 3: de juiste aanlegplaats
Leg de boot bij voorkeur aan bij een bewaakte haven met cameratoezicht. Is die niet beschikbaar? Zorg dan in ieder geval voor de juiste kabels of kettingen. Kies een aanlegplaats die goed te zien is, verlicht is en waar u de boot kunt beveiligen met een goed slot. Hiervoor heeft u vloerankers of beugels aan de steiger nodig.
Tip 4: op slot
Zorg voor een kabel of geharde ketting én een goedgekeurd slot. Dit is een slot met bijvoorbeeld een ART-keurmerk. Zo ligt uw boot goed vast en wordt het moeilijker om deze mee te nemen. Zorg ook dat de buitenboordmotor – wanneer u deze niet wilt of kunt verwijderen – vastzit met een dergelijk slot. Sluit de kajuit goed af met een keurmerk hangslot en zorg bij een duurdere boot voor een goed alarm- of volgsysteem. Staat uw boot op een trailer? Dan kunt u het vaartuig ook goed beschermen. Zorg voor een disselslot of wielklem en maak de boot met een slot vast aan de trailer.
Tip 5: alarm
We benoemden het hierboven al even kort maar het beschermen van uw vaartuig met een elektronisch beveiligingssysteem kan zeker het verschil maken. Installeer een alarm dat flink wat geluid maakt wanneer iemand met de sloten rommelt. En zorg voor een zichtbare sticker op uw boot die eventuele dieven afschrikt.
Andere tips van de politie zijn om op een verborgen plek de eigen postcode en huisnummer te schrijven en om de boot en buitenboordmotor te registreren met een registratiekaart. Zorg ook altijd dat u duidelijke foto's heeft van het jacht, de motor(en), serienummers en eventueel herkenbare kenmerken. Zo maakt u het dieven in ieder geval een stuk moeilijker om er met uw kostbare bezit vandoor te gaan.
- De Telegraaf
- Pixabay