Handige tips om je boot te repareren met epoxy 

Ieder jaar stallen de meeste booteigenaren hun boot in een jachthaven om deze vervolgens klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De kans dat ook jouw boot wat reparaties nodig heeft, is dus vrij groot. Naast een nieuw likje verf en het onderhoud van de motor, kan het ook zijn dat er wat reparaties nodig zijn.

Handige tips om je boot te repareren met epoxy 

Onder water kan er natuurlijk wat gebeuren wat je op het eerste gezicht helemaal niet hebt gemerkt. Een goede manier om bijvoorbeeld deze reparaties uit te voeren, is door gebruik te maken van epoxy. Dit is gemakkelijk online bij een epoxy winkel te bestellen, zodat je direct aan de slag kunt met je boot. Dit kan zijn om wat kleine krasjes weer mooi te herstellen, maar ook de grotere beschadigingen kunnen met epoxy worden verholpen. Hoe je dit precies kunt doen, delen we graag in dit artikel met je.

Zorg voor de juiste voorbereiding

Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar toch zien we dat dit niet altijd wordt gedaan. We hebben het dan over de juiste voorbereiding voordat je daadwerkelijk begint met de herstelwerkzaamheden aan je boot. Allereerst is het belangrijk dat het gedeelte goed droog is. Dus op het moment dat je de buitenkant van je boot wilt herstellen, is het wel belangrijk dat deze goed droog is.

Wacht daarom ook een aantal dagen nadat je boot in de jachthaven staat, voordat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Is alles door, dan is het zaak dat het niet alleen schoon, maar ook vetvrij is. Nadat dit is gedaan, is het tijd om de delen los te halen en vervolgens te schuren, zodat de epoxy giethars goed hecht. Belangrijk is wel dat je de hars goed aanbrengt, zodat het beschadigde oppervlak volledig is bedekt.

Kleine krassen repareren

Voor kleine krassen en scheurtjes kun je gebruikmaken van een mengsel van epoxyhars en harder. Meng de epoxy volgens de instructies op de verpakking en breng het met een spatel of kwast aan op het beschadigde gebied. Zorg ervoor dat de epoxy gelijkmatig verdeeld is en laat het vervolgens uitharden. Na het uitharden kun je het oppervlak schuren en polijsten voor een glad resultaat. Wil je het nu allemaal wat artistieker maken, dan is resin art ook een optie. Dit wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld onderzetters om het verfraaien van een boomstamtafel.

Herstel van grotere beschadigingen

Grotere reparaties vragen vaak net even een wat andere aanpak. Waar de oppervlakkige krassen en beschadigingen meestal met een goede laag epoxyhars kunnen worden opgelost, heb je voor de wat grotere beschadigingen toch echt wat anders nodig. Hierbij moet je denken aan glasvezelmatten of doeken.

Breng eerst de epoxy aan en zorg er daarna voor dat de extra versteviging wordt aangebracht. Druk het materiaal vervolgens goed aan en strijk er als laatst nog een laag epoxyhars overheen en laat het vervolgens goed uitharden. Mocht dit nu niet voldoende zijn, herhaal dit dan totdat de beschadiging volledig is gerepareerd. Nadat dit is gedaan, is het zaak om een nieuwe laag verf of lak aan te brengen, zodat de boot er weer uitziet als nieuw.