Jachtbouwer klaagt Nederlandse overheid aan

Damen Shipyards eist compensatie van de regering

overheid

Toen de Europese Unie na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne sancties tegen Rusland had opgelegd brak een moeilijke tijd aan voor jachtbouwers. Zo ook voor het Nederlandse Damen Yachting. Volgens TradeWind News heeft het bedrijf verliezen geleden. En daar willen ze nu voor gecompenseerd worden.

Verscheurde contracten

Een maand na de invasie van Rusland in Oekraïne zegt Damen Yachting geen zaken meer te doen met Rusland. Er worden geen schepen meer geleverd en er worden geen nieuwe contracten geaccepteerd. Daarnaast liepen er al verschillende contracten voor schepen uit de vloot van de werf, contracten die allemaal verscheurd moesten worden. Ook had de werf een ingenieursbureau in Rusland waar de banden mee werden verbroken. Een groot verlies, dus. En daar zou Damen Yachting graag een schadevergoeding voor krijgen. Daarom heeft de werf besloten om de Nederlandse staat aan te klagen.

Flink verlies

Hoewel niet precies duidelijk is om hoeveel contracten of omzet het gaat, geeft Damen Yachting aan dat de sancties een behoorlijke invloed hebben gehad op de verdiensten van de werf. Een woordvoerder vertelt TradeWind News: "Het is een aanzienlijk deel van onze omzet dat we uit die regio halen. Het was dus geen lichtvaardige beslissing."

Nieuws
  • TradeWinds
  • Adobe Stock