Ontvlucht de kou: heerlijk genieten aan de Amalfi-kust

In Nautique 4 van het jaar 2023 schreven we over verschillende must-see vakantie bestemmingen. Waaronder de Amalfi-kust.

Amalfi

Exquise eten, vriendelijke mensen, fenomenale panorama's en authentieke stadjes die elkaar, als parels aan een halssnoer, in rap tempo opvolgen. De Amalfi-kust, zeventig adembenemende kilometers Italiaanse kustlijn, is een echte must visit. Nergens – maar dan ook echt nergens – een filiaal van een grote internationale keten als McDonald's, H&M, Starbucks en Zara. Vergeet Toscane, Umbrië en het Gardameer. Het meest fotogenieke gebied van Italië is de Amalfi-kust. Deze streek, die zo'n zeventig kilometer langs de kust bestrijkt, heeft zóveel te bieden dat men er bijna keuzestress van zou krijgen. Daarom een aantal tips om het u makkelijker te maken.

Cultureel Sorrento

Een perfecte uitvalsbasis is Sorrento. Deze stad, die bekend staat om zijn eersteklas limoncello, ligt op een klein schiereiland, met uitzicht op (en een bootverbinding met) Capri. Ook niet ver weg: de Vesuvius vulkaan en de vergane stad Pompeii: beide liggen op drie kwartier rijden. Sorrento zelf heeft kleine stranden, prachtige huizen, smalle steegjes en meer dan genoeg culturele highlights, zoals de veertiende-eeuwse Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo, een bijzondere mengelmoes van Moorse, Siciliaanse, barokke, gotische en Romeinse details.

Het kleurrijke Positano

Het fraaie Positano, een dorp dat als een kleurrijk palet tegen de rotsen zit geplakt, werd door Paul Klee omschreven als ‘de enige plek ter wereld met een verticale in plaats van een horizontale basis’. Er lijkt hier maar één weg te zijn: omhoog. De boulevard is breed en plat, daarnaast zijn er alleen maar steile steegjes en ontelbaar veel trappetjes.

Ravello

Het voormalige kunstenaarsoord Ravello, waar Humphrey Bogart en Gina Lollobrigida in 1953 de film Beat the devil opnamen, was in het slop geraakt, tot de jetset het in de jaren tachtig herontdekte. Een wandeling door Ravello brengt u onder andere langs landgoed Villa Rufolo vanwaar u, recht tussen de parasoldennen door, een prachtig uitzicht heeft op de donkerblauwe zee. Vanuit het centrale piazza vertrekken een aantal smalle paden die langs de bergwanden naar de Valle dei Mulini (de vallei van de windmolens) slingeren. Onderweg passeert u vele groene terrassen en diverse citroen- en sinaasappelboomgaarden.

Meer lezen over de mooiste vakantiebestemmingen? Koop Nautique 4: nu nog verkrijgbaar in de betere boekhandel bij u in de buurt. Niet alleen kunt u in de nieuwste Nautique meer lezen over de Amalfi-kust, u vindt er ook travelverhalen over Malta, Aruba en Bonaire.

Travel
  • Sandra ten Brink
  • Sandra ten Brink