Wat is beter: een auto kopen of leasen?

Zit u erover na te denken om te investeren in een nieuwe bolide? Dan helpen wij u graag op weg bij het verkrijgen van uw nieuwe 'roadboat'.

Een auto kopen of leasen?

Waar dit vroeger alleen mogelijk was voor bedrijven, kan men tegenwoordig als particulier ook een auto leasen. Je rijdt dan een splinternieuwe auto tegen een maandelijks bedrag. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger, een auto kopen of een auto leasen? Wij vertellen u meer.

Zelf een auto kopen

Het grootste probleem met tweedehands auto’s is dat je tegen hoge onvoorziene kosten kunt aanlopen. De kans dat er een onderdeel kapot gaat bij een tweedehands auto met flink wat kilometers op de teller is een stuk groter dan bij een nieuwe auto. Koopt u een splinternieuwe auto dan bent u vaak een groot bedrag in een keer kwijt. Niet iedereen heeft dat zomaar beschikbaar.

Voor-en nadelen van een auto kopen

Het grootste nadeel van zelf een auto kopen is dat u volledig verantwoordelijk bent voor de kosten van het onderhoud en de kosten voor reparatie als er een onderdeel kapot gaat. Bij een tweedehands auto kunnen die kosten hoog oplopen. Daarnaast betaalt u de kosten voor verzekering en wegenbelasting apart.

U moet in een keer een grote uitgave doen. Dat betekent dat er flink gespaard moet worden of dat u een lening moet afsluiten. Aan de andere kant is het wel zo dat als u zelf een auto koopt de auto ook echt uw eigendom is. De verzekering betaalt u zelf, daardoor bouw je schadevrije jaren op. In het geval van private lease is dit niet altijd het geval. Met een eigen auto zit u ook niet aan een contract met maandelijkse kosten vast, dat kan een voordeel zijn.

Voordelen van private lease

Bij private lease is een vorm van verhuur. Tegen een vast maandelijks tarief rijd u een splinternieuwe auto. In het maandelijkse bedrag zitten de kosten voor de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud. Het grote voordeel is dat u deze kosten dus niet zelf hoeft te betalen en dat al het onderhoud voor u wordt geregeld.

U hoeft dus echt alleen maar te tanken en u hebt geen omkijken naar andere kosten die bij het autorijden komen kijken. Rijdt u per ongeluk schade, dan wordt de auto opgehaald en gerepareerd. In de tussentijd krijgt u een vervangende auto.

Nadelen van private lease

Private lease kent een hoop voordelen maar er zijn ook een aantal nadelen. Er gelden namelijk ook een aantal beperkingen die niet van toepassing zijn wanneer u een eigen auto koopt. Zo is er een maximaal aantal kilometers wat u per jaar met de auto mag rijden. Daarnaast mag u niet zomaar iets aan de auto aanpassen.

Een ander nadeel dat niet te onderschatten is, is dat u voor de afgesproken looptijd ook echt aan het leasecontract vastzit. U kunt het dus niet zomaar opzeggen. Dat betekent ook dat als u zonder werk komt te zitten, u niet zomaar de auto kunt verkopen om meer financiële ruimte te hebben. In plaats daarvan zit u iedere maand aan een bepaald bedrag vast dat betaald moet worden, ongeacht de huidige financiële situatie.

Zelf de prijs bepalen bij private lease

Private lease is een fijn alternatief wanneer u niet genoeg geld hebt om een keer een groot bedrag te besteden aan een nieuwe auto. Voor een vast bedrag rijd u een splinternieuwe auto. Een leasecontract kunt u meestal naar wens inrichten. U kunt namelijk zelf bepalen hoeveel kilometers u per jaar wilt rijden en voor hoeveel maanden u de auto wilt rijden. Op basis hiervan wordt de prijs vastgesteld.

Wat is voordeliger?

Wat voordeliger is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Bent u van plan om een auto te kopen van geleend geld? Dan is private lease vaak voordeliger. Het geleende geld moet u terugbetalen. Hierover betaalt u rente, hierdoor ben je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer u kiest voor private lease.

Zelf een auto kopen is wel goedkoper als u in een keer het gehele bedrag kunt betalen voor een nieuwe auto. In veel situaties en om meerdere redenen is private lease dus een aantrekkelijke optie. Het beste kunt u verschillende private lease aanbiedingen met elkaar vergelijken zodat u de optie kunt kiezen die het beste aansluit bij uw situatie.