Profiel: zeilen 'á la carte' met de Jeanneau 65

Voor Nautique 5/6 van 2022 waren we aan boord van de Jeanneau 65 te vinden; een modulair jacht voor veeleisende kopers

Jeanneau

Eerder jaar verraste Jeanneau ons met ‘boatbuilding à la carte’ en dat bleek een succesvol concept in het topsegment van de zeiljachten. De werf liet de toparchitecten Philippe Briand en Andrew Winch een Jeanneau Yachts 60 opdelen in extreem veel modules. Zelfs de meest veeleisende kopers vinden hierin tailor-made oplossingen voor al hun persoonlijke wensen. Recentelijk presenteerde de werf een 65-voeter met eenzelfde gamma aan mogelijkheden. Nautique stapte in Cannes aan boord van de nieuwe Jeanneau Yachts 65.

Tailor-made is in

Net zoveel interesse als er vroeger was voor de 60-voeter van de werf is er nu ook al voor deze Jeanneau Yachts 65, het nieuwe vlaggenschip van de werf. "Hoewel er tot op dit moment slechts één jacht werd geproduceerd zijn er al meer dan 7 verkocht. Het concept met de modules slaat dus aan en voor deze nieuwe 65 hebben we meer dan 20 verschillende indelingen bedacht." Zo zie je ook hier dat er een cockpit-hardtop beschikbaar is die het buitenterras en het achterdek volledig overdekt. De hardtop is voorzien van een elektrisch schuifluik. Ook de modulaire sprayhood, uitgevoerd in massief kunststof, is hier nieuw. "De hardtop en het vaste windscherm maken de extreem ruime cockpit extreem beschut en dus volledig leefbaar. De overdekte zit- en loungehoek met twee verstelbare tafels bevindt zich op een verhoging ten opzichte van de stuurstands op het achterdek en dat zorgt benedendeks voor een ruime stahoogte, zodat we daar de module van de eigenaarshut hebben kunnen inpassen." De lange ramen langs dit podium zorgen hier beneden voor daglicht.

Luxueus interieur

Net als haar kleinere zus biedt de Jeanneau Yachts 65 onderdeks weldadig veel ruimte, waarin naar hartelust met verschillende modules geschoven kan worden. Er kunnen naar keuze 2, 3, 4, 5 of zelfs 6 verschillende cabines geplaatst worden. De versie van vandaag geeft vaste slaapplaatsen voor negen personen: een riante eigenaarshut achterin, twee ruime tweepersoonsgastenhutten voorin en een derde gastenhut met twee stapelbedden midscheeps. In het vooronder is bovendien een crew cabin beschikbaar met eigen toilet en douche. Zoals we mogen verwachten in dit luxe jacht is de salon fraai afgewerkt. Het interieur is licht van kleur met blauwe accenten en voorzien van een subtiele indirecte verlichting. Die contrasteert fraai met de donkere houten vloer. Volop daglicht valt binnen door de luiken en de ramen in de romp. De zithoek annex lounge, met verstelbare en uitklapbare tafel, is aan stuurboord gesitueerd en met aanvullende losse stoelen kunnen hier gemakkelijk acht personen een plaatsje vinden. De extra bank aan bakboord is hierbij nog niet meegerekend. Er is hier zoveel ruimte dat de eigenaar in deze grote salon eventueel ook zijn eigen meubilair kan plaatsen. De riante keuken bevindt zich niet zoals bij de 60-voeter voorin, maar aan bakboord naast de trap met een klein afstapje. Opvallend zijn de grote rvs koelkast en dito vriezer. Koken kan elektrisch en ook een vaatwasser en wijnkoelkast ontbreken hier niet.

Minimale bemanning

Uiteraard zijn we benieuwd naar de zeilervaringen aan boord van dit luxueuze jacht. We nemen plaats achter de stuurstand en met de 175 pk Volvo, een boeg- en een hekschroef, blijkt het navigeren uit de haven kinderspel. Alle hendels en joysticks voor de motorbediening bevinden zich op de stuurboord console. Met tiptoetsen op de andere console worden de elektrische furlingrollers bediend die de keerfok en het in de mast opgeborgen grootzeil tevoorschijn halen. Alle lijnen, vallen en schoten, komen binnen achter de zithoek en vlak voor de beide stuurstands, dus onder handbereik van de stuurman. Er is aan beide zijden een groot opbergvak waar alle lijnen kunnen worden opgeborgen als er niet wordt gezeild. De elektrische self-tailing winches van Harken (70, 2-speed) doen het zware werk. Schoten worden dus bediend met een druk op de knop bij de winches en de furlinglijnen met tiptoetsen op de consoles. De hardtop loopt door tot boven de stuurstands en dus is het nu voor ons zaak om het grote schuifdak te openen zodat we zicht houden op het grootzeil. Naar voren biedt de vaste sprayhood ruim voldoende gezichtsveld en wanneer ik een klein stapje opzij doe, kan ik ook de stand van voorzeilen prima in het oog houden.

Jeanneau is niet alleen bouwer van de seriegebouwde jachten Sun Fast en Sun Odyssey, maar ook een belangrijke speler binnen het luxe segment. Hiervoor heeft de werf een aparte range van semicustom made zeiljachten: de Jeanneau Yachts-serie. Daarbij hebben kopers keuze uit vier modellen in de afmetingen van 51, 54, 60 en 65 voet. Sinds 2021 heeft de werf voor potentiële kopers de keuzemogelijkheden enorm vergroot met een indrukwekkend aantal modules. Niet alleen is de indeling van de jachten vanuit de werf ‘à la carte’ aan te passen, maar ook de vaste toeleveranciers van elektronica, zeilen en andere apparatuur dragen hun steentje bij aan een heel arsenaal aan opties. Op die manier kan elke eigenaar een Jeanneau Yacht tegenwoordig volledig aanpassen aan zijn persoonlijke wensen.

Zeiljachten
  • Jeanneau Yachts en Carine van Haaren