Meer dan 180 jaar aan vakmanschap: een aantal van onze favoriete Riva motorvaartuigen op een rijtje

Riva is een bekende en oude naam in de jachtindustrie. En dat betekent dat ze al een behoorlijk aantal meesterwerkjes op hun naam hebben staan. Dit zijn een aantal van onze favoriete oudere modellen

Riva

Ze zijn een oude en grote naam in de industrie: Riva Yachts bestaat inmiddels al meer dan 180 jaar en dat betekent dat ze al heel wat modellen geproduceerd hebben. We zijn groot fan van de moderne en grotere jachten, maar hebben natuurlijk stiekem ook een voorkeur voor de klassieke Riva-motorvaartuigen uit vervlogen tijden. Daarom zetten we een aantal van onze favoriete Riva-motorboten op een rijtje. Ter inspiratie of gewoon om van achter uw scherm van te genieten.

Riva Rivamare

De Rivamare is een tijdloze klassieker. Ze is een glasvezel-versie van de Aquarama die u later ook in dit lijstje tegen zult komen. Met haar krachtige waaiersteven, windscherm, strakke achtersteven en centrale loopbrug door het zonnebed is de Rivamare perfect voor ontspanning én snelheid. Maar ze verschilt ook van de klassieke Aquarama. Ze heeft een moderne medium-V romp, twee 400 pk motoren, een kombuis, airconditioning en een gyro stabilisator. Een oude parel in een nieuw jasje.

Riva Aquarama

De Rivamare is dan misschien een tijdloze klassieker, de Aquarama is een van die boten die altijd in trek zal blijven. En die status heeft haar glasvezel-opvolger nog niet bereikt. Gebouwd in 1962 was dit motorvaartuig direct een grote hit onder de rich and famous. Ze stamt uit de tijd dat Riva nog houten vaartuigen bouwde maar ze is zeker niet ouderwets. Verschillende tijdschriften hebben haar uitgeroepen tot 'Beste Runabout ooit', een sentiment dat wij alleen maar kunnen delen.

Riva 76 Perseo

Geen snel, open sportvaartuig maar een flybridge cruiser. En ook in die categorie levert Riva uitstekend vakmanschap. De Perseo is vooral perfect voor de eigenaar die met familie of vrienden het water op wil, iets waar men op de kleinere Aquarama toch iets beperkter in is. Al hoeft men wat dat betreft niet in te leveren op snelheid: de Perseo haalt zonder moeite een snelheid van bijna 40 knopen.

Riva Aquariva

In 1998 was Riva al twee jaar gestopt met het produceren van houten boten. De werf zat in de problemen en Stephen Julius kwam met de ultieme oplossing: de Aquariva. Ze is gemaakt van glasvezel maar heeft de uitstraling van haar houten voorgangers. En ze bracht Riva terug op de kaart. Toen de Ferretti Groep de werf overnam kwamen ze in een gespreid bedje terecht. Ze hoefden alleen maar de visie van Julius door te zetten en succes was gegarandeerd.

Bertram 25 Sport Fisherman

Last maar zeker niet least is de Bertram 25. Toen ze op de markt kwam een erg populaire flybidge cruiser en nog steeds een van de favorieten van Riva. Ze is stevig, makkelijk te navigeren en perfect voor - zoals de naam al suggereert - vissen. Een van de eerste vaartuigen vervaardigd van glasvezel en direct een schot in de roos.

Riva scoorde in het verleden en zal dit ook zeker blijven doen. Wij zien in ieder geval graag wat de Italiaanse jachtbouwer verder nog in petto heeft.

Motorjachten
  • Motorboat & Yachting, Sandeman Yacht Company, Robb Report
  • YouTube still