Varen in de Biesbosch: met zoet water én getij is een dag op het water hier een belevenis op zich

De Nederlandse vaartip van deze week is de Biesbosch: een uniek gebied met een rijke geschiedenis.

Biesbosch

Elke week onderzoeken we prachtige gebieden in Nederland om via het water te verkennen. En elke week leren we daarmee meer over de rijke geschiedenis van het Nederlandse waterlandschap. Ook deze week is dat geen uitzondering. We reizen deze keer naar de Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa. 9000 hectare aan bos afgewisseld met water en wandelpaden. De ultieme bestemming voor een dagje op het water.

De mooiste plekken

De Biesbosch is groot: 9000 hectare is zeker geen kleine speeltuin, en dat betekent genoeg moois om te ontdekken. De mooiste plekjes zijn ook voornamelijk te bereiken per boot. Een voordeel voor ons als watersportliefhebbers, dus. Het zoete water in combinatie met het getij maakt de Biesbosch tot een unieke plek in Nederland. En het gebied heeft een rijke geschiedenis. Zo zorgde het water 600 jaar geleden voor de veranderingen die leiden tot de kronkelende kreekjes, stranden en wateren die nu zo kenmerkend zijn voor dit gebied.

De flora en fauna

In de Biesbosch vind je een grote variatie aan plant- en diersoorten. De belangrijkste bewoner van het gebied is de bever. Met een totale populatie van ongeveer 300 zal het zeker niet ondenkbaar zijn dat men dit bijzondere knaagdier ooit tegenkomt. Naast de bever zijn er natuurlijk ook vogels, reeën en vossen te vinden. Een heerlijke onderdompeling in de natuur. Ook voor de leden van uw gezelschap die toch liever beide benen op de grond houden zijn er voldoende mogelijkheden qua wandelen, fietsen, vogels kijken en vissen. De Biesbosch biedt vermaak voor elk en is groot genoeg om niet constant geconfronteerd te worden met toeristen.

Nu nog hopen op mooi weer dit weekend, dan kunnen we er heerlijk op uit in het zuiden van ons kleine maar fijne landje.

Op het water
  • Beleef de Biesbosch
  • Adobe Stock